Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nová švédska kráľovná zodvihla nad hlavu starodávny meč
Zdielať na

Nová švédska kráľovná zodvihla nad hlavu starodávny meč

Archívna reportáž

VIDÖSTERN / Keď osemročné dievčatko Saga vytiahlo z jazera mimoriadne zachovaný starodávny meč, pochádzajúci z čias pred Vikingami, miestni ju pomenovali "kráľovná Švédska".

Saga Vanecek, dievčatko so švédskym a americkým dvojitým občianstvom sa hralo v jazere neďaleko rodinného sídla na juhu Švédska, keď natrafilo vo bahne na nejaký predmet. Myslelo si, že je to palička.

"Bola som vo vode, hádzala som do jazera palice a kamene a sledovala som, ako ďaleko dopadnu. Potom som našla takú inú palicu," opisuje podľa portálu CNN dievčatko svoj nález. "Zodvihla som ju a chcela som ju odhodiť, ale mala rukoväť. A videla som, že bola na konci špicatá a celá hrdzavá. Zodvihla som ju do vzduchu a zakričala som "Tati, našla som meč!". Keď zbadal, že je ohnutý a hrdzavý, hneď pribehol a vzal ho."

Miestni po náleze dievča zo srandy nazvali novou "kráľovnou Švédska," pripomínalo im to totiž legendu o kráľovi Artušovi, ktorý bol vyvolený na vládnutie potom, ako mu Pani z jazera odovzdala meč Excalibur.

Andy Vanecek, otec Sagy opisuje, ako jeho dcéra v júli našla meč: "Zodvihla dačo vysoko nad svoju hlavu a kričala, ako keby bola Pipi Dlhá Pančucha." Otec, pôvodom z Minnesoty, má o dôvod viac tešiť sa. Je totiž veľkým fanúšikom mužstva Minnesota Vikings. 

Znalci z miestneho múzea označili meč za viac ako 1500 rokov starý. 

Mikael Nordström, odborník z múzea Jonkopings Lans Museum označil nález za výnimočný: "Meria asi 85 centimetrov a zachovala sa aj drevená pošva s kovovými časťami."

Po náleze meča z doby železnej archeológovia opätovne preskúmali jazero a už našli brošňu z rovnakého obdobia. Najprv si mysleli, že ide o pohrebné miesto, teraz sa ale prikláňajú skôr k názoru, že išlo o miest pre rituálne obete.


Pozrite si príbeh pani, ktorá sa rozhodla podporiť archeologický prieskum:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy