Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Podopierali dvere niečím, čo malo hodnotu celého domu
Zdielať na

Podopierali dvere niečím, čo malo hodnotu celého domu

Archívna reportáž

EDMORE / Tridsať rokov používali kus skaly ako zarážku do dverí. Teraz vysvitlo, že 10 kilogramov vážiaci kameň je meteorit, ktorý môže mať hodnotu až 100 tisíc dolárov.

Profesorka geológie na Central Michigan University, Mona Sirbescu, často skúma kamene, ktoré jej prinesú ľudia s tým, že či náhodou nejde o meteorit. Doteraz sa to ale nikdy nepotvrdilo. "18 rokov dookola opakujem kategorickú odpoveď: nie," vyhlásila Sibescu.

To sa však zmenilo, keď ju muž, ktorý si želá zostať v anonymite požiadal, aby preskúmala kameň nezvyčajných tvarov, ktorý vlastní už 30 rokov. 

"Ihneď som vedela, že to je niečo výnimočné," povedala podľa portálu CNN Sibescu. Po testovaní určila, že je to meteorit, ktorý má zloženie 88.5 percent železo a 11.5 percent nikel. A nie je to len tak hocijaký nebeský kus skaly. S váhou okolo 10 kilogramov ide o šiesty najväčší meteorit v štáte Michigan, ktorého cena môže podľa odhadov univerzity dosiahnuť až 100 tisíc dolárov.

"Je to najhodnotnejší kus aký som kedy v živote držala v rukách, z finančného aj z vedeckého hľadiska," dodala Sibescu.

Pre opakované potvrdenie bol rez z meteoritu zaslaný na kontrolu k odborníkom v Smithsonian Institution vo Washingtone, ktorí tiež potvrdili, že to je naozaj meteorit. Na Zem dorazil podľa jeho majiteľa niekedy v 30-tych rokoch.

Ten ho získal pri kúpe farmy v obci Edmore, asi 50 kilometrov od hory Mount Pleasant. Pri obhliadke pozemku si budúci majiteľ všimol kameň, ktorým boli podoprené dvere a spýtal sa farmára, čo to je. Ten mu odpovedal, že je to meteorit, ktorý je súčasťou pozemku a kúpou sa tiež stane jeho majetkom.

Farmár vravel, že meteorit spadol z neba na jeho pozemok v 30-tych rokoch a "narobil pri dopade riadny rámus," spomína si majiteľ na rozhovor. Ráno potom farmár a jeho otec vyhrabali z kráteru ešte stále teplý meteorit.

Nový majiteľ žil na farme niekoľko rokov a keď sa odsťahoval, vzal si tajomný kameň so sebou. Ostatných 30 rokov ho používal ako zarážku dverí a občas ho zaniesol do školy na hodiny geografie svojich detí. Tento rok si muž v novinách všimol správy o tom, že obyvatelia Michiganu nachádzajú a úspešne predávajú kusy meteoritov. "Povedal som si, no tak počkať. Akú hodnotu asi tak môže mať ten môj?," zamyslel sa muž.

Vesmírny kameň, ktorý už získal meno meteorit Edmore, teraz čaká na svoj nový domov. "Zvyčajne sa takýto meteorit predá buď súkromnému zberateľovi alebo sa vystaví v múzeu," vraví profesorka Sibescu. O zaradenie meteoritu do svojich zbierok už majú záujem dve múzeá. V prípade úspešného predaja sa majiteľ zaviazal venovať 10 percent predajnej ceny michiganskej univerzite, na podporu výskumu Zeme a atmosferických vied.

Aj na Slovensku máme obce, ktoré preslávilo dopadnutie meteoritu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy