Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Výroky prezidenta pobúrili Rómov. Sociálne siete zahltili svojimi fotkami z práce
Zdielať na

Výroky prezidenta pobúrili Rómov. Sociálne siete zahltili svojimi fotkami z práce

Archívna reportáž

PRAHA / Výroky českého prezidenta Miloša Zemana o nezamestnaných Rómoch pobúrili mnohých. Stovky Rómov, ako odozvu na jeho slová, začali zverejňovať svoje fotografie z práce prostredníctvom sociálnych sietí.

Český prezident v Olomouckom kraji uviedol, že nezamestnaní v jednej z navštívených obcí sú práve Rómovia. "Rozhodne nie som priateľom komunizmu, ale počas komunizmu Rómovia museli pracovať. V prípade, že odmietli pracovať, boli označení za osoby, ktoré sa štítia práce a išli do väzenia," prehlásil Miloš Zeman v Kojetíne. "Okrem toho rómske pracovné čaty viedli Rómovia, ktorí mali prirodzenú autoritu. Keď niekto v ich tíme nepracoval, tak ho prefackali. Je to veľmi humánna metóda, ktorá takmer vždy zaberá," dodal český prezident. 

Vlnu "protestov" prostredníctvom sociálnych sietí spustili práve tieto výroky. Štefan Pongo na svojom profile napísal: "Už nás nebaví, ako niektorí tvrdia, že nepracujeme. Ok, tak zahltíme Facebook fotografiami z práce."

Jeho výzva neostala bez povšimnutia a v priebehu pár hodín počet príspevkov, kde sú odfotení Rómovia v práci, prekročili tisíc. Svoje snímky pridali zdravotné sestry, čašníčky, vodiči, ale aj stavbyvedúci, ktorí pracujú v rôznych kútoch sveta. "Chceme pridávať fotky na internet, aby boli neustále na očiach," citovala iniciátora organizácia European Roma

Organizácia Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) ostro kritizuje Zemana za jeho výroky, ktoré považuje za extrémistické a môžu viesť k vyvolaniu strachu a nenávisti medzi ľuďmi a zároveň jej členovia dodávajú, že prezident by mal pre svoje výroky z funkcie odstúpiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy