Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Napätie v Plaveckom Štvrtku. Miestni Rómovia vlastnými telami bránili základy novej čiernej stavby
Zdielať na

Napätie v Plaveckom Štvrtku. Miestni Rómovia vlastnými telami bránili základy novej čiernej stavby

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / V Plaveckom Štvrtku na Záhorí si Rómovia vytvorili osadu v ochrannom pásme plynovodu. Na mieste, kde je prísny zákaz čokoľvek stavať, už existuje viac ako 130 nelegálnych stavieb. A vyzerá to tak, že s tým žiaden úrad nedokáže nič urobiť.

Kým v utorok obyvateľka obce Plavecký Štvrtok pani Biháriová tvrdila, že tam má byť ihrisko, deň predtým povedala nie čo iné. Na otázku, prečo stavajú odpovedala: "Pretože nemáme kde bývať, mám psychicky nemocného muža a mám štyri deti, a nemáme kde bývať." 

 Do osady prišli až štyri policajné hliadky. Policajti zisťovali, či obec ma súhlas na umiestnenie panelov na pozemok, ktorého vlastníkom je Slovenský pozemkový fond. "Máme v pláne určité stavby na čo aj tieto panely budú použité," vyjadril sa starosta obce Plavecký Štvrtok Ivan Slezák. Osada sa nachádza v ochrannej zóne plynovodu, kde je zakázané stavať. "Stavebný zákon súčasný je neakceptovateľný pre obce. Jednoducho príde si stavebník, vyberie si pozemok cudzí, postaví na ňom dom. Obec nemôže nič robiť. Zakáže začínajúcu stavbu, Rómovia neakceptujú a policajti nemôžu nič robiť," sťažuje sa starosta Slezák. 

"Po prijatí oznámenia vo veci podozrenia zo spáchania priestupku, vykonajú policajti objasňovanie a následne spisový materiál odovzdajú stavebnému úradu," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Lucia Mihalíková. Nový stavebný zákon, ktorý pripravujú by sa mal zaoberať aj čiernymi stavbami. "Prijatím nových stavebných predpisov by sme chceli čo v najväčšej miere zabrániť vzniku nových čiernych stavieb napríklad už nebude možná dodatočná legalizácia, ďalej chceme zintenzívniť stavebné inšpekcie," povedala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká. 

Pozrite si reportáž o hádkach o rómsky osadách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy