Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Susedia požiar uhasili, v dome zostal 60-ročný muž
Zdielať na

Susedia požiar uhasili, v dome zostal 60-ročný muž

RIMAVSKÁ SOBOTA / Profesionálnych aj dobrovoľných hasičov dnes okolo druhej v noci vyslali do obce Klenovec v Rimavsko-sobotskom okrese. Nahlásili im požiar rodinného domu, v ktorom zostala jedna osoba. Nešlo síce o rozsiahly požiar, do príchodu hasičov ho uhasili susedia, ale v dome zomrel 60-ročný Marian. Jeho družka túto tragédiu psychicky nezvládla. Zasahovať museli aj záchranári.

V zadnej časti domu roky spoločne bývali pani Helena a jej priateľ Marián. V noci okolo pol druhej sa na plamene a dym zobudila iba ona. Vybehla von a zalarmovala susedov. "Akonáhle som videl, že horí kuchyňa, tak som tam nalial vody. Zo desať vedier vody som tam nalial," povedal sused Barnabáš a dodal, že v dome sa nedalo dýchať: "Tam bol taký zápach, že sa tam nedalo vydržať. Taký čierny dym to bol, akoby tam handry horeli."

Barnabáš aj so svojím bratom riskovali, keď vošli do silne zadymenej izby, no vedeli, že tam ešte zostal Marián. Ten ležal na matraci na zemi, pomôcť mu už ale nevedeli. "Chytil som mu tep, ale už nemal žiadny. Tak už som vedel hneď, že je nebožtík," smutne priznal sused.

Jeho slová potvrdil aj veliteľ zásahu hasičov z Hnúšte Rastislav Zajac: "Po našom príchode sme zistili, že požiar je uhasený. Vo vnútri sa nachádzala jedna osoba, ktorá už nejavila žiadne známky života."

Okrem policajtov, profesionálnych a dobrovoľných hasičov tu museli zasahovať aj záchranári. Do nemocnice odviezli družku nebohého muža. Pani Helena sa nadýchala dymu, no psychicky nezvládla ani smrť dlhoročného partnera. "...ona bola v šoku z toho požiaru, z náhlej smrti," potvrdil sused Barnabáš.

Polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Či sa Marián udusil, alebo zomrel ešte skôr ako začalo horieť, bude známe z výsledkov pitvy. "Lekárka cudzie zavinenie vylúčila, a nariadila vykonať zdravotno-bezpečnostnú pitvu, ktorá ukáže presné príčiny smrti," potvrdila Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici.

Príčinami sa zaoberajú hasiči. V dome ale elektrinu nemali, handry a časti nábytku zrejme začali tlieť od otvoreného ohňa, čo potvrdzuje aj sused: "Oni tam pálili väčšinou sviečky, svietili si s nimi, medzitým to muselo niekde spadnúť a tak."

Nočné požiare sú takmer na dennom poriadku, tento sa odohral v Senci pred dvomi dňami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy