Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pamätá si len to, že vypila jedno pivo - Trump útočí na údajnú obeť sexuálneho zneužívania
Zdielať na

Pamätá si len to, že vypila jedno pivo - Trump útočí na údajnú obeť sexuálneho zneužívania

Archívna reportáž

MISSISSIPPI / Americký prezident Donald Trump sa zrejme najvýraznejšie vložil do sporu týkajúceho sa svojho nominanta do Najvyššieho súdu, ktorý už týždne čelí vážnym obvineniam zo sexuálnych útokov. Dokonca spochybnil vierohodnosť výpovede profesorky, ktorá Breta Kavanaugha obviňuje z pokusu o znásilnenie.

"Snažia sa zničiť sudcu Kavanaugha od prvej sekundy, ako bola oznámená jeho nominácia. A to len preto, lebo vedia, že bude ústavu dodržiavať do bodky," vyhlásil prezident Trump.

A to neboli jediné slová, ktoré na podporu svojho nominanta vyslovil. Spochybnil aj výpoveď Christine Blasey Ford, ktorá sudcu z pokusu o znásilnenie obviňuje.

"Stalo sa to pred 36 rokmi. Tvrdí, že mala jedno pivo a je si tým istá. Ale nepamätá si ako sa dostala domov, kde to miesto je, ako sa tam dostala, kedy presne to bolo, kto býval v susedstve, či to bolo na poschodí, alebo na prízemí. To už nie. A život muža je v troskách," komentoval jej obvinenia Trump.

Pred Bielym domom sa prezident Trump vyjadril, že táto doba je pre mladých mužov plná strachu, že môžu byť vinní za niečo, čo možno nikdy neurobili. Narážal tým na stále sa množiace obvinenia voči mužom zo sexuálnych útokov, ktoré sa ako huby po daždi začali objavovať pred rokom s hnutím Me Too.

"Môže nastať situácia, že za vami príde syn a povie, že ho vyhodili z práce, pretože údajne urobil niečo veľmi odporné žene, ktorú ani len nepozná," povedal prezident USA.

Trump bol dosiaľ v celej kauze zdržanlivý, to sa ale zmenilo na mítingu s voličmi v Mississippi. FBI dostala od senátorov čas do piatku, aby prípad vyšetrila a uzavrela. Republikáni by totiž o Kavanaughovej nominácii chceli hlasovať ešte tento týždeň. Demokrati by zasa uvítali detailnejšie vyšetrovanie.

Prezident Trump naposledy pobavil verejnosť prejavom na pôde OSN:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy