Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda rozhodla o plánoch pre východné Slovensko. O prácu núdza nebude
Zdielať na

Vláda rozhodla o plánoch pre východné Slovensko. O prácu núdza nebude

Google News Button Sledovať správy

PLOSKÉ / Vláda na čele s Petrom Pellegrinim pokračuje vo svojich výjazdových rokovaniach po regiónoch. V stredu zasadajú práve v košickom okrese, kde rozhodovali na čo konkrétne uvoľnia financie.

​Vláda si na svoje ďalšie výjazdové rokovanie vybrala dedinu Ploské, ktorá je len niekoľko kilometrov od Košíc. V metropole východu sa pritom pred necelými dvoma týždňami stretli predstavitelia vlády ČR a SR.  Ploské si vláda na rokovanie vybrala zrejme aj preto, že miestny starosta Ján Petro je členom strany SMER -SD a okresným predsedom. 

V stredu ministri nakoniec schválil plán rozvoja. Vláda definitívne odklepla, že do dedín v okolí Košíc poputuje viac ako 70 miliónov eur. "V tomto okrese bola evidovaná nezamestnanosť 22,5 percenta. Som rád, že som sa dožil percent 10,3," uviedol minister Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.  "V obci v okrese je 112," povedal starosta obce Ploské. Toto číslo chcú rapídne znížiť vďaka európskym fondom a príspevku od štátu. Vzniknúť by tak malo podľa slov Richarda Rašiho viac ako 800 nových pracovných miest. 

Prvý milión, ktorý má minister financií Peter Kažimír uvoľniť, by mal smerovať na opravu ciest, chodníkov, cintorínov a ihrísk. Peniaze by ale mali smerovať aj na nákup elektrického piána do kostola.  

Problémom regiónu sú aj zväčšujúce sa osady. Premiér Pellegrini tak prišiel s riešením, ktoré adresoval cirkvám. "Ak naše cirkvi ponúknu vláde možnosť zvýšiť počet kňazov a iných ľudí, ktorí by mohli s touto komunitou intenzívne pracovať, vláda je ochotná týmto cirkvám prispieť. Prispieť na aktivitu v rómskych osadách. Myslím si, že aj duchovná výchova by mohla prispieť k zlepšeniu ich života," vyhlásil. 

Okres Košice okolie patrí k najväčším, no ústredie práce sociálnych vecí a rodiny ho zároveň zaradilo aj do zoznamu najmenej rozvinutých. 

Pozrite si reportáž z posledného výjazdového rokovania vlády:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy