Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rušia daň na dámske hygienické pomôcky
Zdielať na

Rušia daň na dámske hygienické pomôcky

Archívna reportáž

CANBERRA / Po 18-tich rokoch vytrvalých kampaní, protestov a nátlaku na zákonodarcov sa protinožci konečne rozhodli zrušiť daň na dámske hygienické pomôcky, napríklad vložky či tampóny. Doteraz sa na ne vzťahovala 10%-ná daň, pretože boli zaradené v kategórii nepodstatné výrobky.

Ženy celé roky argumentovali proti tejto dani s tým, že je nespravodlivá, lebo napríklad výrobky ako kondómy či opaľovacie krémy majú spod dane výnimku. Austrálske federálne a štátne vlády sa nakoniec zhodli na tom, že daň na dámske pomôcky zrušia.

"Sme nadšení, že sa konečne všetci zjednotili a zrušíme túto nespravodlivú daň," vyhlásila ministerka pre ženské záležitosti Kelly O´Dwyer. "Milióny žien v našej krajine za to budú veľmi vďačné."

Daň známa ako "tampónová daň" bola zavedená v roku 2000 a odvtedy bola neustále kritizovaná. Pozrite si fotografie z protestov a osláv po zrušení dane:

​Dlhoročné bojovnčíky proti tejto dani teraz oslavujú. O zrušení tampónovej dane rozhodla federálna vláda, ktorá sa už viackrát stretla s odporom vlád rôznych austrálskych štátov a teritórií pre obavy z výpadku daňového príjmu. 

V roku 2015 podpísalo petíciu proti tejto dani viac ako 90 tisíc ľudí. Kampaň dokonca vyprodukovala aj rapové video, vyzývajúce na zrušenie dane.

Podľa portálu BBC austrálske štáty a teritóriá následkom zmeny pravdepodobne prídu o príjem vo výške 18 miliónov eur. V júli po podobných kampaniach zrušila 12%-nú daň na dámske hygienické pomôcky aj India.

V Spojenom kráľovstve sa na dámske hygienické výrobky vzťahuje daň vo výške 5%, aj keď aj tam aktivisti vyzývajú na jej zrušenie.

Ženy vravia, že je nefér, keď ich zdania za niečo, čo si sami nevybrali a čo im pravidelne dokáže znepríjemňovať život:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy