Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Orbán sa vyhráža novinárom. Písali o jeho luxusnom cestovaní
Zdielať na

Orbán sa vyhráža novinárom. Písali o jeho luxusnom cestovaní

BUDAPEŠŤ / Maďarský premiér Viktor Orbán o sebe živí mediálny obraz "jednoduchého syna národa", ktorý konzumuje rovnaké jedlá ako bežní ľudia a cestuje vlakom. Bežní ľudia však necestujú na futbalový zápas súkromným lietadlom, ktorého objednávacia cena je 53 miliónov eur. A nedovolenkujú na luxusnej superjachte, ako Orbánovi blízki podnikatelia.

​Vďaka investigatívnemu článku sa o tom, že Viktor Orbán a jemu blízki ľudia sa vozia na luxusnom súkromnom lietadle a superjachte, dozvedel každý druhý maďarský volič.

"Podarilo sa nám nafotiť premiéra Orbána, ktorý lietadlom cestoval na zápas mužstva Videoton v Bulharsku," hovorí investigatívna novinárka Katalin Erdélyi. Premiérov hovorca tvrdil, že Viktora Orbána na zápas pozval majiteľ klubu.

"Viktor Orbán je aj poslanec parlamentu a podľa maďarských zákonov ako poslanec nesmie prijímať dary prevyšujúce jeho mesačný plat, pretože to je už pokus o úplatok a ovplyvňovanie. Pán premiér má poslanecký plat 3 400 eur, prevádzkové náklady lietadla na trojhodinový let do Varny a späť sú minimálne 14 tisíc eur," vysvetľuje novinárka. 

Autorka reportáže Katalin Erdélyi na verejne dostupných zdrojoch niekoľko mesiacov sledovala cestovné trasy lietadla, ktoré bolo zaregistrované na viedenskom letisku, no väčšinou prilieta a odlieta z Budapešti. Potom ju upozornili aj na luxusnú súkromnú jachtu Lady MRD, ktorá bola kúpená nedávno za približne 21 miliónov eur, na ktorej nafotili a z dronu nakrútili Orbánovi blízkych podnikateľov, Lorinca Mészárosa a ďalších, vrátane šéfa štátnych železníc či človeka zodpovedného za eurofondy, ktorého prešetruje OLAF.

"Ako som sledovala trasy jachty a lietadla, všimla som si veľa styčných bodov, teda že boli v rovnakom čase v rovnakom meste. Napríklad jachta kotvila v prístave v Rijeke, lietadlo letelo tiež do Rijeky, potom sa vrátilo, jachta vyplávala," dodáva Erdélyi.

Informácie o nevídanom luxuse vyvolali v Maďarsku búrlivú reakciu. "Členovia vlády to vysvetľujú, respektíve už prešli do protiútoku. Nepopierajú ani jediné tvrdenie uvedené v článku, ale začali hovoriť o tom, že náš portál átlátszó.hu financuje Soros a že reportáž je súčasťou medzinárodnej očierňovacej kampane," uviedla Erdelyi. Premiér Orbán sa podľa slov Katalin vyhráža jej redakcii.

"Ak nás napadnú, každý si môže byť istý, že budeme odpovedať rovnakou váhou. Treba si ujasniť, že ak sa na nás niekto zaženie, môže rátať s tým, že aký požičaj, taký vráť," povedal premiér Orbán. "Myslím si, že to je významná vec, keď sa premiér krajiny vyhráža novinárom, ktorí len napísali fakty," dodáva novinárka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy