Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reforma autorského práva prináša zásadné zmeny pre sociálne siete a internetové vyhľadávače
Zdielať na

Reforma autorského práva prináša zásadné zmeny pre sociálne siete a internetové vyhľadávače

BRATISLAVA / Reforma autorského práva prináša zásadné zmeny pre sociálne siete a internetové vyhľadávače. Podľa toho, čo schválil Európsky parlament by totiž za obsah, ktorý na internet nahrajú užívatelia, boli zodpovedné webové stránky, alebo napríklad Google, či Facebook. Aby sa ubránili pokutám, môžu blokovať videá, či fotky.

Autorské právo sa Európsky parlament snažil reformovať už viackrát. Tentoraz ale tvrdí, že prišiel s finálnym návrhom. "Je na čase prijať veľmi striktnú legislatívu v Európe," hovorí europoslankyňa Monika Smolková. Lenže europoslanci sa nevedeli dohodnúť na jej podobe. Ak na Googli alebo Facebooku  niekto niečo uverejní, tak práve spomínaní poskytovatelia majú byť zodpovední za to, že sú ošetrené autorské práva. 

"Nepovažujem to za správne. To je asi ako keby mal byť majiteľ nákupného centra zodpovedný za to, že tam nikto neodstaví kradnuté auto," myslí si europoslanec Richard Sulík. Poslanci sa zhodujú, že autori musia mať zaplatené za svoje autorské diela, ktoré kolujú po internete. Poslanci ale prišli s toľkými "pozmeňovákmi", že finálny text reformy je napísaný natoľko nejednoznačne, že si ho každý môže vysvetliť po svojom. 

"Ide teraz o to, že ako to nastaviť tak, aby autori dostali to, čo im patrí a zároveň, aby užívatelia neboli poškodení," uviedla europoslankyňa Jana Žitňanská. "Druhý príklad je článok 11, ktorý spoplatňuje už aj len zmienku o nejakom článku, ktorý sa zadá do vyhľadávača. Nepovažujem tieto kroky za správne, myslím, že to obmedzí slobodu na internete, preto som hlasoval proti," vysvetlil Sulík. 

Na rade je ešte trialóg s Komisiou a Radou EÚ. Práve na nich chcú europoslanci apelovať, aby sa reforma autorského práva ešte upravila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy