Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Za nezverejnenie VIN čísel hrozí predajcom mastná pokuta
Zdielať na

Za nezverejnenie VIN čísel hrozí predajcom mastná pokuta

BRATISLAVA / Právnickým osobám a podnikateľom od marca tohto roku zákon zakazuje ponúkať na slovenskom trhu autá bez uvedenia VIN čisla. Za nezverejnenie takýchto údajov hrozí predajcom až niekoľko tisícová pokuta.

Z VIN čísla sa o aute môže kupujúci dozvedieť veľa dôležitých informácií ešte pred tým ako si auto príde osobne prezrieť. Okrem bežne dostupných, ako STK či kontrola originality, ktoré vám veľa napovedia o intenzite a počte najazdených kilometrov aj údaje zo servisnej knihy.

"Keď chodí pravidelne do servisu tak pod jeho VIN číslom sa vedie elektronická servisná knižka," uviedol motoristický novinár Peter Mihálik. Sú v nej uvedené všetky opravy a úpravy, ktoré boli na aute urobené. Prezrieť si ju v servise ako záujemca o kúpu len tak nemôžete.

"Je to ako keby poskytovanie údajov tretej osobe a u nás to nie je dovolené," vysvetľuje Mihálik. Na nahliadnutie do elektronickej servisnej knižky musíte mať súhlas majiteľa. Čo by pri poctivých predajcoch nemal byť problém.

Na zverejňovanie VIN čísel pri predaji si už posvietili aj inšpektori zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. "Preverili sme 66 prevádzkových jednotiek pričom sme zdokumentovali 1 374 vozidiel. Nedostatky boli zistené v 28 predajniach u 322 vozidiel, kde nebolo uvedené identifikačné číslo VIN a prejdená vzdialenosť," informuje hovorkyňa SOI Danuša Krkošová. Tento zákon sa však netýka len predajcov v autobazároch, ale platí aj pri internetovom predaji.

"Za každí nedostatok SOIka uloží sankciu. Prebiehajú správne konania a pokiaľ nie je rozhodnutie o uložení sankcie právoplatné nemôžeme to zverejňovať," dodáva Krkošová. Za nezverejnenie VIN čísla, alebo počtu najazdených kilometrov môže Slovenská obchodná inšpekcia uložiť pokutu v rozmedzí od 500 až do 3 000 eur. 

Viete, koľko zaplatíte za nezapnutý pás, či prejdenie na červenú?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy