Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľká príležitosť pre mladých. Európsky zbor solidarity im pomôže vycestovať a realizovať sa
Zdielať na

Veľká príležitosť pre mladých. Európsky zbor solidarity im pomôže vycestovať a realizovať sa

ŠTRASBURG / Mladí ľudia, ktorí nevedia, čo by chceli robiť po škole, si môžu vyskúšať dobrovoľníctvo. Európsky parlament definitívne zriaďuje takzvaný Európsky zbor solidarity. Mladým dokonca všetko preplatí. Do zahraničia bude môcť takto vycestovať až 100 000 záujemcov.

Európsky zbor solidarity je určený hlavne pre mladých ľudí. Zapojiť sa do neho môžu všetci od 17 do 30 rokov. "Dáva mladým ľuďom príležitosť byť nápomocný, prejaviť solidaritu v rôznych činnostiach, ktoré sa v Európskej únii dejú," uviedla Monika Smolková, Aliancia socialistov a demokratov.

Stačí sa zaregistrovať na stránke zboru solidarity, napísať, aké sú zručnosti uchádzača a následne začnú chodiť ponuky, ktoré môže uchádzač využiť alebo odmietnuť. A mnohí mladí by sa určite do projektu radi zapojili "Tento projekt môžu využívať aj mladí ľudia so zdravotným postihnutím. Môžu byť tiež dobrovoľníkmi, cestovať, získať nové skúsenosti," vysvetlila Jana Žitňanská, Európski konzervatívci a reformisti. 

Každá krajina vkladá do systému to, čo potrebuje. Môže ísť o komunitnú prácu v Nemecku, pomoc v dome seniorov v Španielsku či roznášanie potravín v Dánsku. Europoslanci hovoria, že je to ideálne pre tých, ktorí nevedia čo po škole. "Práve takýmito aktivitami môžeme pomôcť mladým ľuďom, aby sa realizovali," povedal Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. 

Európsky parlament už vyčleňuje do tohto projektu 375 miliónov eur a pokiaľ bude o dobrovoľníctvo veľký záujem, je pripravený tento rozpočet ešte navýšiť. "Umožní zamestnať státisíce mladých ľudí na európskom trhu," dodal Miroslav Mikolášik, Európska ľudová strana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy