Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stop dvojakej kvalite výrobkov. Európsky parlament začal prísny boj
Zdielať na

Stop dvojakej kvalite výrobkov. Európsky parlament začal prísny boj

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Sú naše deti horšie, ako deti, ktoré vyrastajú napríklad v Nemecku? Aj túto otázku si vo štvrtok položili poslanci Európskeho parlamentu, ktorí vyhlásili vojnu dvojakej kvalite na európskom trhu.

Dvojaká kvalita sa týka aj ostatných výrobkov nielen potravín. A to od detských sušených mliek a plienok, cez stavebný materiál, či farmaceutické výrobky. "Je predsa jasne preukázané a je tu silný tlak, aby sme sa tým zaoberali. Je tu dvojaká kvalita," uviedol Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany. Že to nie je iba subjektívny pocit, ale smutný Európsky fakt, dokazujú aj testy a prieskumy viacerých členských štátov. Napríklad susedného Česka. 

V roku 2017 si okrem potravín pribalilo do testovacej nákupnej tašky aj prací prášok a aviváž, ktoré sa bežne predávajú vo všetkých okolitých štátoch. Chemický rozbor tušenie tisícok žien žijúcich pri hraniciach potvrdil. Prací prostriedok z Nemecka obsahoval až o 20 percent viac účinnej látky, ako ten, ktorý kúpili v bežnej českej drogérii,  no a pri aviváži zistili, že tá spoza hraníc nie len lepšie vonia, ale vo fľaši je jej záhadne aj akosi viac. V Nemecku aj v Rakúsku dostali o 60 mililitrov viac. 

Okrem toho, že za oveľa horšiu kvalitu často platíme oveľa viac, dvojaká kvalita výrobkov ohrozuje najmä naše zdravie. Europoslanci hovorili aj o nebezpečných textíliách, či hračkách pre najmenšie deti. "Je načase prijať veľmi striktnú legislatívu, aby pod jednou značkou bol výrobok všade rovnako kvalitný," poznamenala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. "Aby kupujúci bol presne informovaný o tom, aké je zloženie výrobku. Aby si nemyslel, že kupuje niečo a v skutočnosti kupuje niečo iné," pokračoval Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.  

Európsky parlament vo štvrtok oficiálne schválil takzvaný nelegislatívny návrh, ktorý začína prísny boj proti nekalým obchodným praktikám. Fungovať to bude podobne ako pri potravinách. Štáty začnú výrobky testovať, testy zverejňovať a spoločnosti za dvojaký meter trestať. Všetko, čo výrobok obsahuje, alebo naopak neobsahuje, totiž musí byť uvedené na obale. Poslanci dokonca navrhujú, aby výrobcovia, ktorí nepoužívajú dvojaký meter, zvážili špeciálne logo, ktoré bude zákazníkov informovať, že ten ktorý výrobok sa vyrába v rovnako vysokej kvalite pre celú Európsku úniu. 

Pozrite si porovnanie cien potravín a našich platov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy