Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump vyhlásil stav prírodnej katastrofy. Hurikán Florence si vyžiadal už 13 obetí
Zdielať na

Trump vyhlásil stav prírodnej katastrofy. Hurikán Florence si vyžiadal už 13 obetí

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav prírodnej katastrofy v ôsmich okresoch štátu Severná Karolína, ktorý zdevastoval hurikán Florence. Živel, ktorý po dopade na pevninu zoslabol v tropickú búrku, si vyžiadal už 11 obetí, väčšinu práve v Severnej Karolíne. Bez elektriny sa ocitlo takmer milión domácností a podnikov. V niektorých mestách napršalo cez 60 centimetrov vody. Úrady varujú pred katastrofálnymi záplavami.

Hurikán Florence, ktorý v piatok vtrhol na východné pobrežie Spojených štátov, sa v sobotu prakticky zastavil vo svojom postupe a zalial pevninu hustými lejakmi. V sobotu popoludní búrka postupovala tempom iba štyroch kilometrov za hodinu, teda pomalšou rýchlosťou, než akú človek dosahuje pri chôdzi.

​Rieky v Severnej a Južnej Karolíne na mnohých miestach vystúpili na rekordnú úroveň a tisíce ľudí dostali príkaz na evakuáciu. Existujú obavy, že v najbližších niekoľkých dňoch by Severná Karolína mohla byť svedkom najhorších záplav vo svojej histórii.

Akútna záchrana

Príslušníci amerického námorníctva, pobrežnej stráže aj dobrovoľníci za pomoci člnov, vrtuľníkov a nákladných áut v sobotu zachraňovali stovky ľudí, ktorí sa včas neevakuovali a zostali v dôsledku povodní odrezaní od okolitého sveta.

https://twitter.com/ABCWorldNews/status/1041158961465122816

V Severokarolínskej meste New Bern s 30 000 obyvateľmi sa vyliali z brehov dve miestne rieky a celé historické centrum mesta sa ocitlo pod vodou. Zo zatopených oblastí bolo s pomocou člnov dopravených vyše 450 ľudí. Ďalšie obyvatelia na záchranu ešte čakajú v podkroví či na strechách domov.

Výnimočný stav

Prezident Trump vyhlásil v ôsmich okresoch Severnej Karolíny stav prírodnej katastrofy, čo umožňuje uvoľnenie finančných prostriedkov z federálnych fondov.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1041094855592689664

Na twitteri Trump v sobotu večer vyjadril sústrasť rodinám a priateľom obetí. Biely dom už skôr uviedol, že prezident by sa mohol do postihnutého regiónu vydať budúci týždeň.

Obete hurikánu 

Najviac mŕtvych hlási Severná Karolína. Sú medzi nimi žena a jej dieťa, na ktorých dom v meste Wilmington v Severnej Karolíne spadol strom. Ďalšou obeťou sa stala žena v okrese Pender v Severnej Karolíne, ku ktorej kvôli stromom na ceste včas nedorazila záchranná služba. Muž v okrese Lenoir zase zomrel pri zapájaní generátora. V tom istom okrese zahynul ďalší muž, ktorý vyšiel von skontrolovať psov a zmietla ho víchrica.

Vo vnútrozemskom okrese Duplin prišli v dôsledku povodní o život traja ľudia. V okrese Cumberland zomreli manželia pri požiari domu, ktorý podľa úradov zavinila búrka. Prvú obeť ohlásila aj Južná Karolína, kde zahynula 61-ročný žena po náraze do stromu, ktorý spadol na ceste.

Škody aj hrozba

Oko búrky Florence teraz postupuje ďalej pomalým tempom smerom na západ cez Južnej Karolínu a je vzdialené asi 100 kilometrov od metropoly štátu Columbie. Prvé odhady škôd hovoria o desiatich až šesťdesiatich miliardách dolárov. 

Veľké nebezpečenstvo predstavujú aj ekologické škody, ktoré spôsobujú prívaly vody, ktoré môžu vyplaviť z priemyselných podnikov, vrátane chemických tovární, toxické látky. K veľkému zosuvu kopca uhoľného popola došlo na skládke tepelnej elektrárne u Wilmingtone a hrozí kontaminácia neďalekej rieky.

S ničivým živlom bojujú aj Filipíny. Tajfún Mangkhut, ktorý momentálne postupuje k Číne, má na svedomí už 25 obetí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy