Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kriminál a Ikar zabojovali so psovodmi na medzinárodnej súťaži
Zdielať na

Kriminál a Ikar zabojovali so psovodmi na medzinárodnej súťaži

NITRA / Kriminál a Ikar to sú mená úspešných policajných psov, ktorí so psovodmi bojovali na medzinárodnej súťaži. Prestížne majstrovstvá boli v Maďarsku. Psovodi z krajskej polície v Nitre sa môžu pochváliť dvojnásobnou výhrou.

Osemročný Ikar bol na súťaži síce poslednýkrát, ale zato vyhral cenu za najlepšiu poslušnosť. "Je tam chôdza na vodítku, bez vodítka, prechod skupinou a dlhodobé odloženie," vysvetľuje psovod Ladislav Filip. 

V susednom Maďarsku bojovalo 80 psovodov z 5 krajín. Belgický ovčiak, pôjde iba do súťažného dôchodku, v policajnom zbore zostáva. Okrem poslušnosti dokáže toho oveľa viac.

"Dosť veľa sa títo psi využívajú na vyhľadávanie výbušnín. Má platnú kategóriu aj na vyhľadávanie zbraní," hovorí Filip. Štvornohý pomocník má so psovodom na konte aj niekoľko úspechov pri reálnych zásahoch. "Podarilo sa mu nájsť nebezpečnú zbraň na mieste, kde by ju policajt nenašiel svojimi zmyslami," dodal Filip. 

Na tejto súťaži bol aj 5-ročný Kriminál, ten vyhral cenu v kategórii hliadkových psov. Belgický ovčiak ukázal, že dokáže zadržať páchateľa aj bez psovoda, na ktorého počas fingovanej situácie strieľali. "Ja som z auta musel vytiahnuť psa za jazdy. Páchateľ bol schovaný vo vozidle a pes to musel vyriešiť sám," opísal náročnú úlohu psovod Radoslav Pretóry. 

Do výcviku prišiel pes ako 10-mesačný a meno Kriminál dostal pri narodení bez tohto, aby niekto tušil, že raz bude pomáhať polícii. Za sebou má aj veľký úspech, jeho prácu uznal aj súd. "Sudca vzal psa ako priamy dôkaz našli sme zbraň a usvedčili páchateľa," pochválil psa Pretóry.  

Úloha psov je veľmi dôležitá nielen v polícii, ale aj pri záchrane životov. Horskí záchranári sa môžu pýšiť šikovnými štvornohými kolegami. Pozrite si reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy