Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hurikán Florence zasiahol východné pobrežie USA
Zdielať na

Hurikán Florence zasiahol východné pobrežie USA

WASHINGTON / Hurikán Florence, ktorý oslabil o jeden stupeň, udrel na východné pobrežie USA. Okraje hurikánu Florence zasiahli pobrežie Severnej Karolíny a priniesli so sebou silný vietor a výdatné dažde. Bez elektriny je viac ako 150 tisíc domácností.

Stred hurikínu Florence, ktorý zaplavuje ulice amerických miest a ničí domy či stožiare elektrického vedenia, udrel na pobrežie USA v mestečku Wrightsville Beach v Severnej Karolíne. Záchranári evakuujú stovky ľudí zo zatopených miest a zničených budov. Sila živlu sa síce znížila z druhé na prvý stupeň päťbodovej stupnice, hurikán zároveň spomalil aj svoj postup. Môže teda priniesť viac zrážok, než sa predpokladalo.

​Znečistenie zdrojov pitnej vody

Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy môže pocítiť takmer celý štát. V priamom ohrození je severokarolínske správne stredisko Wilmington, v ktorého bezprostrednej blízkosti sa teraz oko búrky nachádza. Len za poslednú hodinu podľa meteorológa televízie CNN napršalo viac ako desať centimetrov vody.

Počas najbližších dvoch až troch dňoch spadnú na Severnú Karolínu zrážky obvyklé pre obdobie ôsmich mesiacov. Úrady upozornili, že záplavy vážne znečistia zdroje pitnej vody. V oblasti je zatiaľ bez prúdu viac ako 100 tisíc ľudí. Výpadok elektriny podľa odhadov postupne zasiahne milióny Američanov a obnova potrvá týždne.

​Nestihli odísť z domovov

Do viac ako 120 krytov sa zatiaľ uchýlilo okolo dvanásť tisíc ľudí. Na ostrove Emerald Isle 135 kilometrov severozápadne od Wilmingtonu povodňová vlna dosiahla takmer dva metre, uviedlo Národné stredisko pre hurikány (NHC). Záchranári majú veľa práce v severokarolínskom meste New Bern, kde sa z brehov vyliali dve miestne rieky. Podľa agentúry AP je na ich pomoc odkázaných viac ako 150 obyvateľov, ktorí sa neevakuovali a pre veľkú vodu to už bez ich pomoci nezvládnu. Hurikán už spôsobuje veľké problémy aj ľuďom vo Južnej Karolíne či Virginii, kde ľudia pociťujú ničivé nárazy vetra.

Vietor o sile hurikánu (viac ako 10 kilometrov za hodinu) sa prejavuje až 150 kilometrov od oka Florence. Rýchlosť postupu Florence sa ešte nad morom výrazne znížila na deväť kilometrov za hodinu. Preto, podľa meteorológov, môže zvlášť vo východných oblastiach oboch Karolín pršať celý víkend. Kým sa vzdušná masa presunie do vnútrozemia, kde by sa mala rozpadať. Okrem záplav budú podľa meteorológov ohrozovať pobrežné oblasti aj zosuvy pôdy. Priamy nápor živlu bude jasný až dva alebo tri kilometre vo vnútrozemí. Silné dažde sa očakávajú aj v štátoch Alabama, Tennessee, Kentucky, Západná Virginia. Stav ohrozenia vyhlásila federálna vláda v Georgii, Severnej a Južnej Karolíne, Virginii a Marylande. Rovnako aj v hlavnom meste Washington.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy