Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Svadba u našich susedov je problémom. Viete, aké dokumenty potrebujete?
Zdielať na

Svadba u našich susedov je problémom. Viete, aké dokumenty potrebujete?

VARŠAVA / Svadba v zahraničí prináša nie len zaujímavý zážitok, ale často aj nejaké tie komplikácie. Keď už máte za sebou všetky vybavovačky, môže sa vám ľahko stať, že celá vaša snaha zosobášiť sa v cudzine, stroskotá na jedinom chýbajúcom papieri. Nejde pritom o záležitosť vzdialených krajín, ale našich bezprostredných susedov.

Svadba je krásnym momentom v živote mnohých ľudí. Ak si ale vyberiete partnera zo zahraničia, napríklad z takého Poľska a chceli by ste sa sobášiť priamo v Poľsku, pripravte sa na ohromnú dávku trpezlivosti.Týka sa to predovšetkým sobášov so slovenskými občanmi. Problém je ale skôr byrokratický. "Čo sa týka Slovákov, je v tom problém. Zahraničná osoba totiž musí mať doklad, ktorý mu potvrdzuje, že je schopná uzavrieť manželstvo," povedal hovorca mesta Krakow Dariusz Nowak.  

Takýto doklad sa však na Slovensku prestal vydávať v roku 2006. O tomto probléme vie svoje aj generálny konzulát v Krakowe. "Slovensko od roku 2006 potvrdenie na uzavretie manželstva za hranicou nevydáva, môže ho nahradiť dokument, ktorý vydávajú zastupiteľské úrady Slovenska  v zahraničí, ktorý má silu právneho aktu tohto dokumentu," pokračoval generálny konzul v Krakowe Tomáš Kašaj. 

Obísť sa to dá však celkom jednoducho, napríklad civilnou svadbou priamo na slovenských zastupiteľských úradoch. Môžu uzavrieť manželstvá aj na zastupiteľských úradoch v zahraničí, to znamená, či už na veľvyslanectve, alebo na generálnom konzuláte. Ak by ste sa ale chceli rozhodnúť pre cirkevný sobáš, v Poľsku od vás budú opäť vyžadovať niečo navyše. "Kňaz na Slovensku musí vydať takejto osobe povolenie, že súhlasí, aby uzavrel sviatosť manželstva v Poľsku. Bez toho obrad nie je možný," vysvetlil katolícky kňaz Robert Necek.

Ak by ste sa ale chceli vziať s cudzincom u nás na Slovensku, naše orgány vyžadujú podstate menej papierov. Obľúbeným miestom na svadby je Lomnický štít. "Je tiež záujem zo zahraničia, teda cudzích príslušníkov, toho roku sme mali celkom 22. Celkove najväčší záujem v lete je o sobáše na Lomnickom štíte, v zimnom období je to v tom Tatranskom ľadovom dóme," dodal primátor mesta Vysoké Tatry. 

Pozrite si archívnu reportáž o svadbe po 80-tke. Tomuto páru neuveríte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy