Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na obyvateľov sa rúti obrovský hurikán Florence. Evakuovali aj Slovákov
Zdielať na

Na obyvateľov sa rúti obrovský hurikán Florence. Evakuovali aj Slovákov

WASHINGTON / Na Spojené štáty sa rúti obrovský hurikán Florence. Môže spôsobiť najväčšie škody za ostatné desaťročia. Americký prezident vyhlásil stav núdze pre juhovýchodné pobrežie. Živel zosilnie z prvého na piaty, teda najvyšší stupeň. V centre hurikánu dosahuje vietor aktuálne rýchlosť 225 km/h.

Pred rútiacim sa hurikánom Florence varoval guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper. Florence sa blíži k atlantickému pobrežiu rýchlosťou 28 kilometrov za hodinu. Pevninu by mal zasiahnuť už vo štvrtok. "Vietor by mal nasledujúce dni zosilnieť až na 250 kilometrov," varujú experti. Pobrežie aj vnútrozemie zasiahnu silné dažde. V Severnej a Južnej Karolíne očakávajú 700 až 1500 milimetrov zrážok.

Obchody na pobreží sú prázdne a miestne čerpacie stanice už nemajú palivo, v dôsledku úteku obyvateľov z Južnej aj Severnej Karolíny. Úrady ľudí varovali a vyhlásili evakuáciu."Hurikán ovplyvní život každého z nás. Vlny a vietor, ktoré so sebou prinesie Florence, doteraz ešte neboli. Pripravujte sa," vyhlásil Guvernér Cooper.

"Federálna vláda je na hurikán Florence absolútne a celkom pripravená," vyhlásil prezident Donald Trump.

Slováci v centre blížiaceho hurikánu

"Nikto nedúfa, že z našich domovov niečo zostane," povedal pre Rádiožurnál Slovenka Petra Luna, ktorá žije v Sneads Ferry v Severnej Karolíne. "Už začali zápchy a od piatku sa v okolí veľmi ťažko zháňa benzín ale aj voda. Ľudia po vyhlásení evakuácie začali panikáriť, no aj na počasí vidieť, že sa niečo blíži," opísala situáciu.

Na búrku sa pripravuje aj Texas. Vo Washingtone dokonca vyhlásili v utorok ráno stav ohrozenia. Metropola sa pripravuje na dážď, záplavy a výpadky elektriny. Stav núdze platí aj pre štát Virgínia. Americké námorníctvo odtiaľ z bezpečnostných dôvodov presúva lode do iného prístavu. Letecké spoločnosti taktiež vyzvali cestujúcich, aby zvážili svoje plány cestovať na východ USA.

Ohrozené Filipíny

Vytvoril sa aj ďalší tropický cyklón v blízkosti obľúbenej dovolenkovej destinácie, ktorý tam dorazí o niekoľko dní. Ide o super tajfún, ktorého momentálna rýchlosť je 250 kilometrov za hodinu. Ohroziť by mal aj obyvateľov v Honk-Kongu, Taiwane, čo znamená, že až 41 miliónov ľudí.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy