Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Česku zúri nebezpečná droga. Z ľudí robí zombíkov s kamennou tvárou
Zdielať na

V Česku zúri nebezpečná droga. Z ľudí robí zombíkov s kamennou tvárou

OSTRAVA / Lekári a policajti zachraňovali v Ostrave životy trom nadrogovaným, medzi ktorými bol aj 15-ročný chlapec. Podľa dostupných informácií fajčili syntetickú psychotropnú látku, ktorá sa nápadne podobá na marihuanu.

Droga, ktorú v Anglicku nazývajú spice, teda korenie, zmení ľudí na chodiace mŕtvoly, ich tváre sú bez výrazu a namiesto chôdze sa iba vlečú. Ide o zmes chemikálií a rozdrvených rastlín, o tejto skutočnosti informoval portál Blesk.cz.

Iba 15-ročnému chlapcovi privolali záchranku po tom ako fajčil túto nebezpečnú drogu. "Došlo uňho k poruche vedomia a ku kŕčom. Počas zásahu bol dezorientovaný a trpel halucináciami," uviedol hovorca záchranky Lukáš Humpl. "Po vyšetrení ho posádka predala do starostlivosti detskej ambulancie Vítkovickej nemocnice," dodal.

Po pár hodinách sa vyskytol prípad dvoch mužov s podobnými príznakmi. "Z doposiaľ zistených informácií vyplýva, že obaja muži užili psychotropnú látku. Ďalej mali muži požiť aj alkohol," povedala Gabriela Pokorná, hovorkyňa polície. Na mieste bola ako prvá polícia: "Poskytli sme masáž srdca. V snahe o záchranu pacienta pokračovali záchranári resuscitáciou, a to za pomoci liekov a defibrilátora." Jedného z mužov sa už nepodarilo zachrániť. Bola nariadená súdna pitva a čaká sa na výsledky z toxikológie.

Aj odborníci sú prekvapení: "Dôležité je zistiť, aká droga to bola a s čím bola zmiešaná. Bol by to vzácny prípad, keby sa niekto predávkoval syntetickou látkou podobnou marihuane," uviedol odborník na drogovú problematiku Ivan Douda.

Čo je spice?

Psychotropná látka by sa dala opísať ako sušená rastlinná hmota, ktorá sa podobá podrvenej marihuane alebo koreniu ako majorán či šalvia. Táto látka sa z pravidla fajčí. Môže sa vyskytovať v kryštalickej podobe, kde sa podobá viac na metamfetamín alebo extázu. Zdravotné komplikácie môže spôsobiť už prvé užitie syntetickej látky. Fatálne následky môžu nastať pri kombinácií s alkoholom.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy