Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Trump dostal veľmi srdečný list od Kim Čong-una
Zdielať na

Trump dostal veľmi srdečný list od Kim Čong-una

WASHINGTON / Druhá schôdzka velikánov v dohľadnej dobe? Americký prezident Donald Trump dostal list od severokórejského vodcu Kim Čong-una, v ktorom hovorí o usporiadaní druhého stretnutia.

Američania majú podľa hovorkyne Bieleho domu Sarah Sanders o stretnutie záujem a riešia, kedy by sa mohlo uskutočniť. Trump sa s Kimom po prvýkrát stretol 12. júna v Singapure a Kim sa podľa neho zaviazal k postupnej denuklearizácii Kórejského poloostrova. 

Trump sa už pred týždňom pochválil novinárom, že list od Kima už je na ceste. "Ide o veľmi srdečný, pozitívny list," povedala Sanders. "Primárnym odkazom listu je žiadosť o usporiadaní ďalšieho stretnutia s prezidentom, čomu sme naklonení a už sa to snažíme skoordinovať," dodala. 

Trump v auguste zrušil naplánovanú cestu ministra zahraničia Mikea Pompea do Pchjongjangu kvôli údajne malému pokroku v procese denuklearizácii Severnej Kórey. 

Zástupca Južnej Kórey sa minulý týždeň vrátil z Pchjongjangu a uviedol, že Kim Čongg-un je stále odhodlaný odstrániť jadrové zbrane z poloostrova a spolupracovať s USA. Kim síce pri jednaní s Juhokórejcami priznal určité ťažkosti s rokovaním s USA, ale tiež povedal, že jeho dôvera v Trumpa ostáva nezmenená. 

Pozrite si archívne video o prvom historickom stretnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa s hlavou Severnej Kórey: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy