Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Plastové prepravky pri kontrole batožiny sú nehygienickejšie než záchodové misy
Zdielať na

Plastové prepravky pri kontrole batožiny sú nehygienickejšie než záchodové misy

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Letiská sú priamo epicentrom výskytu baktérií. Ukázal to výskum britskej Univerzity v Nottinghame a fínskeho zdravotníckeho inštitútu THL. Úplne najhoršie sú na tom plastové prepravky pri bezpečnostnej kontrole, do ktorých sa vkladajú osobné veci k prehliadke. Baktérií je na nich podľa expertov mnohonásobne viac ako na záchodovej doske, píše The New York Times.

Dôvod je prostý, prepraviek sa dotýka najviac ľudí, ktorí pochádzajú z celého sveta a sami o sebe sú nositeľmi rôznorodých baktérií. Keď sa k tomu priráta, že sa do boxov ukladajú osobné veci ako opasky, hodinky, čiapky alebo niekedy aj topánky, je to pre baktérie vyložene liaheň. A žiadny iný povrch, ktorý experti na letisku podrobili testom, neskončil tak zle, píše the New York Times.

Odborníci vykonávali výskum na letisku vo fínskych Helsinkách v zime 2016, a to ako počas najvyťaženejších hodín, tak po nich. Objavili okrem iného stopy rhinovírusov, najbežnejšieho a najviac infekčného nositeľa prechladnutia, a tiež chrípkový vírus A. Ich prítomnosť bola zistená u viac ako polovice testovaných prepraviek, prekvapivo žiadny z nich sa nenašiel na záchodovej doske na letiskových toaletách.
Štúdia nič nedokazuje, oponuje letisko.

Nálezy, uverejnené koncom augusta v odbornom časopise BMC Infectious Diseases, by podľa vedcov mohli prispieť k vylepšeniu stratégií v boji proti šíreniu infekčných ochorení po celom svete. Podľa profesora z Nottinghamskej univerzity Jonathana Van-Tama by štúdia tiež mala pomôcť ľuďom pochopiť, ako sa baktérie a vírusy, ktorým sa každú zimu snažíme vyhýbať, šíri.

https://twitter.com/nytimes/status/1037645355805040646

Na niektoré baktérie už antibiotiká nestačia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy