Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenský a český folklór sa niesol chorvátskym Biogradom na Moru
Zdielať na

Slovenský a český folklór sa niesol chorvátskym Biogradom na Moru

BIOGRAD NA MORU / Na piatom ročníku Dňa českej a slovenskej kultúry sa podieľala takmer stovka účastníkov. Tohtoročná akcia potešila oči aj uši domácich a rovnako aj turistov, medzi nimi aj tých slovenských. Predsa len každoročne dovolenkuje pri Jadrane viac ako pol milióna našincov. 

Tohtoročná "manifestacija" ako nazývajú miestni spomínané podujatie sa konala v minulosti v meste Tkon na ostrove Pašman, na Vire , v Zatone a v Zadare. Hovorí slovenka Monika Sunara predsedníčka združenia Oko Jadrana, ktoré organizovalo Deň českej a slovenskej kultúry a to spolu s Češkou a zároveň podpredsedníčkou združenia  Barborou Veselić. Obe dámy sú šťastne vydaté za Chorvátov, no na svoju domovinu nezabúdajú.

​Mnohí si týmto spôsobom mohli nedávno vypočuť slovenský, ako aj český folklór, či pochutnať na tradičných výrobkoch. V Biograde na Moru tak nechýbal ani stánok s mäsovými výrobkami z Vysokej pri Morave, slovenské korbáčiky, tradičné koláče či slovenská borovička, slovenská pivo alebo víno. Na svoje si prišli aj milovníci českej gastronómie.

V Chorvátsku žije 17 tisíc Slovákov a Čechov. Približne 40 tisíc Chorvátov, má pritom slovenské korene. Spoluprácu uvítal a celú akciu podporili primátor mesta Biograd na Moru Ivan Knez, turistické združenie, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a zástupca chorvátskeho parlamentu pre Čechov a Slovákov - Vladimír Bilek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy