Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hrozí demografická katastrofa. Ženy nechcú mužov ani deti
Zdielať na

Hrozí demografická katastrofa. Ženy nechcú mužov ani deti

SOUL / Pôrodnosť v Južnej Kórei tento rok podľa odborníkov zrejme klesne pod rekordné minimum. To môže mať dramatické následky pre ekonomiku, dôchodkový systém aj obranyschopnosť krajiny. Hovorí sa o fenoméne Sampo - generácii, ktorá sa vyhýba manželstvu a deťom.

"Deti neplánujem. Ani teraz, ani v budúcnosti. Nechcem zažiť bolesť, ktorá je spojená s pôrodom, navyše by to narušilo moju kariéru," povedala stanici BBC Čang Jun-hwa, 24-ročná komiksová výtvarníčka zo Soulu. "Nechcem byť len súčasťou nejakej rodiny. Radšej budem nezávislá, budem žiť sama a splním si svoje sny," dodala.

S takým názorom nie je zďaleka jediná. Južná Kórea sa za pol storočia premenila zo zaostalej krajiny v jednu z najdôležitejších svetových ekonomík. Spoločnosť ale zostáva výrazne patriarchálne a ženy v práci čelia tvrdému tlaku, aby pred materstvom dali prednosť firme. Zákony proti diskriminácii existujú len na papieri.

Od plodenia detí ženy odrádzajú aj vysoké životné náklady a nedostatok dostupných bytov pre mladé rodiny. Spoločenský fenomén už má svoj názov: generácia Sampo. to ľudia, ktorí odmietajú nielen deti, ale aj svadbu a vzťahy vôbec. "Nie som človek, ktorý by sa niekomu chcel starať o zázemie. Mám dosť práce so svojím vlastným životom," hovorí Čang Jun-hwa.

To všetko sa premieta aj do demografických štatistík. Štúdia vypracovaná pre denník Cosun Ilbo uvádza, že plodnosť v Južnej Kórei tento rok spadne na rekordné minimum. Na jednu ženu v reprodukčnom veku pripadne 0,96 dieťaťa. Pre zachovanie rovnakej úrovne populácie prirodzenou výmenou je potrebné tento ukazovateľ udržať na hodnote 2,1.

"Pre Kórejčanov to nepochybne bude psychologický šok. Zrejme to ovplyvní predstavu, čo je to ideálny počet detí a môže to viesť k ďalšiemu prepadu," hovorí ekonóm a jeden z autorov štúdie Lee Chul-hee.

Demografi počítajú s tým, že päťdesiatimiliónová krajina počas nasledujúcich päťdesiatich rokov príde o takmer desať miliónov obyvateľov. To sa nepochybne prejaví rastúcim tlakom v dôchodkovom systéme, ale aj prázdnymi školami a nedostatkom brancov. V Južnej Kórei, ktorá čelí neustálej hrozbe zo strany totalitnej KĽDR, je vojenská služba pre mužov povinná.

No a v Japonsku zase majú opak. Pár, ktorý spolu žije už 81 rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy