Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Víchrica lámala stromy v Tatrách, ničila i v Poľsku a Rakúsku
Zdielať na
Zahraničie

Víchrica lámala stromy v Tatrách, ničila i v Poľsku a Rakúsku

Zdroj: REUTERS/ilustračné

Víkendová víchrica spôsobila mnohé hmotné škody vo viacerých štátoch Európskej únie, vrátane Slovenska, Poľska, Rakúska i Česka. Grécko síce hlásilo pokoj, avšak predpovede meteorológov nie sú veľmi pozitívne.

Víchrica prechádzajúca v noci na dnešok a dnes niekoľkými štátmi Európy spôsobila na mnohých miestach hmotné škody a narušila dopravu i dodávku elektriny. Víkendová bilancia zahŕňa aj jedného mŕtveho, niekoľkých zranených, poškodené strechy a zablokovanú dôležitú diaľnicu v Rakúsku.

Na Slovensku spôsobila víchrica škody najmä na horách. Vo Vysokých Tatrách a okolí lámala stromy, ktoré museli z ciest odstraňovať hasiči. Šťastie mali cestujúci auta, pred ktorým spadol strom. Stačilo síce zabrzdiť, lenže hneď spadol aj druhý strom a vozidlo ostalo na ceste uväznené. Víchor tiež zastavil v mnohých lyžiarských strediskách dopravu lanovkami, zvýšilo sa tiež lavínové nebezpečenstvo. Meteorológovia varujú, že sa večer vietor zosilní.

V Čechách počas víkendu spôsobil vietor škody najmä na severnej Morave. Pre niekoľko obcí prerušil dodávku elektriny, popadané stromy zablokovali železnicu z Ostravy do Přerova.

V Poľsku víchrica trvá už druhý deň a doteraz si vyžiadala jeden ľudský život a niekoľko zranených. Víchor totiž vyvracal stromy a lámal vetvy, čo spôsobilo na cestách viaceré dopravné nehody. Pri jednej zahynul muž, jeho žena a dcéra boli zranení. Na mnohých miestach po celom Poľsku postŕhal elektrické vedenie a 15.000 ľudí sa ocitlo bez elektriny. Mnoho domov prišlo o strechy.

Značné škody spôsobila víchrica s rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu tiež v rôznych častiach Rakúska. V Štajersku blokovali vyvrátené stromy cesty i diaľnice. Najviac postihnutá bola Južná diaľnica A2 vedúca do Slovinska a Talianska, na viacerých miestach bola prerušená. Kvôli strhnutému elektrickému vedeniu zhaslo osvetlenie v diaľničných tuneloch a správa diaľnice prejazd zastavila. Prerušená bola tiež Južná železnica a železnice ÖBB vyzvali cestujúcich, aby svoje cesty v danom smere odložili.

V horských oblastiach Rakúska dosahovala víchrica až 150 kilometrov za hodinu. V Štajersku zostalo bez elektriny 80.000 obyvateľov. Z niekoľkých miest bol tiež kvôli strhnutému elektrickému vedeniu hlásený lesný požiar, ktorý sa však našťastie podarilo za chvíľu zlikvidovať.

Podobnú situáciu hlásilo tiež Nemecko. Víchrica tu ničila elektrické vedenie, hatila dopravu a to ako cestnú, tak aj námornú. Grécko napríklad síce hlási pokoj, nad Egejské more sa však víchor má opäť vrátiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy