Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ľadová krajina sa topí. Teploty v Arktíde vystúpili nad nulu
Zdielať na

Ľadová krajina sa topí. Teploty v Arktíde vystúpili nad nulu

Zdroj: twitter

GRÓNSKO / Zmena teplôt sa dotkla aj severného pobrežia ľadovej krajiny - Grónska. More, ktoré je bežne zamrznuté, sa stalo poslednou ľadovou oblasťou vo svete. Vedci predpokladajú, že globálne otepľovanie sa tu prejaví ako na poslednom mieste. Abnormálne teploty ale všetko menia, vietor od februára do augusta posunul obrovské kusy ľadu.

Teploty, ktoré lomcujú celým svetom dopadli aj na poslednú ľadovú krajinu. Vietor posunul obrovské ľadovce dvakrát počas tohto roka, ďaleko od pobrežia. Ide pritom o najstarší a najtenší ľad na svete.  Podľa satelitných snímok sa tak posunul najviac od 70. rokov. "Celý ľad sa na severe Grónske takmer rozpadáva, hýbe sa," povedala pre britskí denník The Gurdian Ruth Mottramová z Dánskeho meteorologického inštitútu. 

https://twitter.com/ZonePhysics/status/1030819424390074368

"Otvorená voda pri severnom pobreží je neobvyklá. Túto oblasť sme považovali za poslednú, kde sa drží ľad v Arktíde. Posledné udalosti ukazaujú, že posledná ľadová časť bude na západe," pokračovala Mottramová. "K stenšovaniu ľadu dochádza v najchladnejšej časti Arktídy, kde je aj pevný, tenký ľad.  Je to dosť dramatické označenie transformácie medzi Arktickým ľadovcom a podnebím, ktoré tu býva," povedal Walt Meier, výskumný vedecký pracovník Amerického národného výskumného centra pre sneh a ľad.   

https://twitter.com/lavergnetho/status/1026727309921988608

Vo februári meteorologická stanica Kap Morris Jesup namerala dvakrát po sebe v regióne teplotu nad bodom mrazu. Obvykle tu býva okolo mínus 20 stupňov. Minulý týždeň sa ľad otvoril opäť, po tom ako namerali teplotu 17 stupňov. Podľa vedcov sa zmrazí, no bude to trvať oveľa dlhšie, ako kedysi. Podľa Thomasa Lavergnea z Nórskeho meteorologického ústavu je nízka koncentrácia ľadu hrôzostrašná. "Nedokážeme povedať, ako dlho zostane v oblasti voda otvorená. Aj keby sa za niekoľko dní uzavreli, navždy to túto časť poškodí. Silný ľad sa presunie ďalej od pobrežia smerom k oblasti, kde sa rýchlo potom už roztopí," vyjadril svoj názor, k hroziacej prírodnej katastrofe. 

Vedci pred pár dňami objavili na mesiaci niečo nezvyčajné, nachádza sa tam ľad. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy