Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Japonsku zabili pre vedecké účely 177 vráskavcov
Zdielať na

V Japonsku zabili pre vedecké účely 177 vráskavcov

TOKIO / Japonsko počas poslednej trojmesačnej veľrybárskej výpravy v severozápadnom Pacifiku ulovilo a zabilo 177 vráskavcov. Podľa agentúry AFP o tom informovala japonská vláda. Japonsko tvrdí, že jeho veľrybársky program existuje čisto na vedecké účely. Na septembrovom zasadnutí Medzinárodnej veľrybárskej komisie v Brazílii chce ale presadiť svoj návrh, aby bol znovu povolený komerčný lov niektorých druhov veľrýb.

Najnovšia expedícia japonskej veľrybárskej flotily začala 17. mája a trvala 98 dní. Za túto dobu posádky troch lodí ulovili 134 vráskavcov sejvalových a 43 vráskavcov malých, oznámila japonská vláda.

Výprava bola súčasťou 12-ročného programu Japonska, ktorého cieľom je študovať počet veľrýb, ich potravné návyky a ďalšie podrobnosti o ich živote. Analýza má podporiť tvrdenie Tokia, že niektoré druhy veľrýb nie sú ohrozené a môžu sa loviť na mäso.

Medzinárodná veľrybárska komisia v roku 1986 zaviedla moratórium na lov veľrýb. Japonsko s tým síce súhlasilo, ale vyhradilo sa, že bude pokračovať vo výlove, ktorý je podľa tvrdenia Tokia spojený s výskumom. Pritom netají, že väčšina takto získaného mäsa končí na pultoch obchodov a na stoloch reštaurácií.

Island, ktorý obnovil komerčný lov veľrýb v roku 2006, a tiež Nórsko sú jediné dve krajiny, ktoré zákaz nerešpektujú a naďalej otvorene veľryby lovia. Výnimku z moratória majú pôvodní obyvatelia Grónska či Aljašky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy