Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
August 1968 z pohľadu záchranárov: Strieľali aj po sanitkách
Zdielať na

August 1968 z pohľadu záchranárov: Strieľali aj po sanitkách

Archívna reportáž

PRAHA / Okupácia ČSSR v roku 1968 zasiahla všetkých, ktorí sa v tom čase v Československu nachádzali. Na 50. výročie si spomenuli aj zdravotníci z pražskej záchrannej služby, ktorých sa bytostne dotkla. Tanky na uliciach, výbuchy, streľba či barikády prácu záchranárov mimoriadne sťažovalo.

Pri pomoci pacientom nasadzovali zdravotníci vlastné životy. Hliadkujúci vojaci totiž podľa Zdravotnej záchrannej služby hlavného mesta Prahy sanitky zdržiavali, nepúšťali ich cez mosty a stávalo sa aj to, že sa sanitky dostávali pod priamu paľbu. Rady pražských záchraniek sa vtedy rozšírili o vozidlá mestskej hromadnej dopravy, o civilné autá, ale aj o cisterny s pohonnými hmotami.

Presné záznamy ošetrených pacientov z toho obdobia chýbali. Dispečerky operačného strediska ich totiž prestali zapisovať, aby neohrozili ich bezpečnosť, ak by sa ich rozhodli vyšetrovať štátne orgány. Počet zranených ale presiahol 400 ľudí. "Postrelení a zastrelení československí obyvatelia budú zapísaní zlatým písmom v našich srdciach," napísali zamestnanci do knihy výjazdov.

https://twitter.com/zzshmp/status/1031849369631444992

Knihu opatrovala 50 rokov

Knihu, v ktorej sú záznamy záchranárov, roky schovávala vtedajšia dispečerka Maria Fořtová. Pred dvoma rokmi ju odovzdala pražskej záchranke, aby sa neobyčajná pamiatka zachovala aj pre nasledujúce generácie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy