Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odborníci vedeli, že most v Janove je oslabený už mesiace pred zrútením
Zdielať na

Odborníci vedeli, že most v Janove je oslabený už mesiace pred zrútením

Archívna reportáž

JANOV / Odborníci už vo februári zistili, že pevnosť mosta v Janove je v dôsledku korózie kovových lán držiacich konštrukciu oslabená o 20 percent. Napriek tomu nezasiahli.

Tieto skutočnosti boli teda známe už mesiace predtým, ako sa most minulý týždeň zrútil, informoval v pondelok taliansky magazín L'Espresso.

Napriek tomu "ani ministerstvo, ani diaľničná spoločnosť nikdy nepovažovali za potrebné obmedziť dopravu, odkloniť ťažké kamióny, znížiť počet jazdných pruhov z dvoch na jeden alebo znížiť rýchlosť," uviedol magazín.

Autentické video

Veľká časť mosta Morandi v Janove sa zrútila 14. augusta počas prudkého lejaku. V jeho troskách zahynulo 43 ľudí a ďalších 600 obyvateľov domov nachádzajúcich sa pod narušenou stavbou muselo preventívne opustiť svoje domovy.

Talianska finančná polícia v pondelok zverejnila zábery z bezpečnostných kamier. Videozáznam natočený z dvoch rôznych uhlov ukazuje silné dažde na mieste tragédie. Na videách tiež vidieť autá a ľudí, ktorý popri pilieroch mosta prechádzajú chvíľu predtým, ako sa na zem zrútia obrovské kusy betónu. Potom vidieť na kamere už len prach po páde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy