Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pápež František odsúdil sexuálne zneužívanie v cirkvi, chce zabrániť ďalšiemu utajovaniu
Zdielať na

Pápež František odsúdil sexuálne zneužívanie v cirkvi, chce zabrániť ďalšiemu utajovaniu

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František dnes v otvorenom liste všetkým katolíkom odsúdil sexuálne zneužívanie zo strany duchovných. Prisľúbil tiež, že cirkev vynaloží všetko úsilie, aby zneužívaniu zabránila, rovnako ako utajovaniu predchádzajúcich incidentov.

 

​V liste adresovanom "božím ľudom" pápež reagoval aj na nové správy o početných prípadoch zneužívania, ktoré sa v minulosti diali v Spojených štátoch.

"Je dôležité, aby sme ako cirkev boli schopní priznať a odsúdiť hrôzy spáchané konsekrovanými ľuďmi a duchovnými," píše sa v liste, ktorý v plnom znení uverejnil napríklad server Vatican News.

Pápež v liste okrem iného reaguje na správu veľkej poroty z Pensylvánie, podľa ktorej v tomto americkom štáte za posledných 70 rokov okolo tristo kňazov zneužilo najmenej 1000 detí. Hoci väčšina prípadov v správe zverejnenej minulý týždeň podľa pápeža "patrí do minulosti", je jasné, že zneužívanie bolo dlho "ignorované, zamlčované a umlčané".

Podľa nemenovaného predstaviteľa Vatikánu ide o prvý list pápeža, ktorý je adresovaný viac než miliarde kresťanov po celom svete a ktorý sa týka sexuálneho zneužívania. V minulosti boli podobné odkazy adresované veriacim v jednotlivých krajinách a duchovným.

Pápež v liste vyzval veriacich, aby proti zneužívaniu bojovali a zdôraznil, že cirkev musí pripustiť "hriechy minulosti" v duchu pokánia a vnútornej obnovy.

"Zanedbali a opustili sme tých najmenších," uviedol pápež. Sexuálne zneužívanie detí zo strany duchovných je podľa neho zločinom, ktorý zanecháva hlboké rany, ktoré nezmiznú. Pápež zároveň požiadal o odpustenie Cirkvi.

List bol zverejnený v čase, keď cirkev čelí niekoľkým škandálom spojeným so sexuálnym zneužívaním zo strany duchovných vo viacerých krajinách, najmä potom v USA, Čile a v Austrálii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy