Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dovolenkový šok - žralok na dosah ruky priamo na pláži
Zdielať na

Dovolenkový šok - žralok na dosah ruky priamo na pláži

Archívna reportáž

KRÉTA / To, čo videli dovolenkári v mori na gréckom ostrove Kréta, by určite nechcel vidieť žiadny turista. Tesne k brehu priplával žralok, no našťastie nikoho nezranil. Na mieste je náš redaktor Rasťo Striško, ktorý zisťoval viac a oslovil aj miestneho rybára.

Redaktor TV JOJ Rasťo Striško bol priamo na pláži, kde miestni videli približne 1,5 metrového žraloka. V tej chvíli boli prítomní lokálni rybári, plavčíci, a záchranné zložky. Rasťo Striško oslovil aj miestneho mladíka Anastasiosa, ktorý sa narodil priamo v Plakias, je rybár a sprevádza turistov na výletnej lodi. Ten mu povedal, že ryba veľmi pravdepodobne patrí do skupiny žralokov, ktoré nie sú útočné ani agresívne.

Anastasios Thannos vraví: "K tomuto brehu priplávajú málokedy, skôr tam ďalej, kde sa chodí na rybolov, ich je vidieť. Nie sme tomu radi, keď sa tu objavia. Podobajú sa na sumca indického, rybu, ktorá pochádza z Indie."

Niekoľko hodín po zhliadnutí žraloka je pláž už opäť v bežnej prevádzke. "Nevidím tu žiadne natiahnuté siete, varovné bóje či vyhradené miesta, je to tu všetko ako predtým", opisuje situáciu na pláži Rasťo Striško.

Anastasios dodáva: "Je to tu normálne. Nehrozí od nich nebezpečie. Som rybár, poznám tieto vody, rybolov je môj život. Nie sú nebezpečné, ja takéto ryby aj lovím, dokonca, ak by ste chceli, môžete ich aj pohladkať."

Každý rok na Kréte trávia dovolenku stovky Slovákov. Pani Ľudmila sa napríklad vrátila z Egypta len krátko pred útokom žraloka na českého turistu. Žralokov sa vraj nebojí. "Problém je, keď sú v okolí veľké lode, ktoré vypúšťajú odpad do vody, vrátane zvyškov jedla, tie prilákajú žraloky a potom sa stane, že napadnú aj ľudí," myslí si pani Ľudmila. "Tu sa to nemôže stať, lebo to more je čisté."

Pozrite si reportáž o tragickom útoku žraloka na českého turistu v Egypte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy