Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poznáme staroveký recept na vytvorenie múmie - vedci rozlúštili egyptské tajomstvo
Zdielať na

Poznáme staroveký recept na vytvorenie múmie - vedci rozlúštili egyptské tajomstvo

Archívna reportáž

LONDÝN / Skúmanie starej múmie doviedlo vedcov k egyptskému receptu na balzamovanie tiel. Skúmané telo bolo mumifikované zhruba 3700 rokov pred našim letopočtom. Recept na uchovanie múmií teda Egypťania vytvorili už oveľa skôr, než sme si doteraz mysleli.

Múmiu, ktorú vedci skúmali, uchováva Egyptské múzeum v talianskom meste Turín. Archeológ Stephen Buckley z Univerzity v Yorku povedal pre portál BBC, že táto múmia "doslova stelesňuje metódu balzamovania, ktorá tvorí chrbtovú kosť egyptskej mumifikácie za ostatných 4000 rokov." Dr. Buckley a jeho kolegovia vypracovali akýsi "chemický otlačok prstov" každej zložky, i keď tie pochádzali z rôznych zdrojov.

A toto je teda základný recept na balzamovanie múmie:

- rastlinný olej, pravdepodobne sezamový

- rastlinný extrakt "balzamového typu", asi z pálky širokolistej

- gumu rastlinného pôvodu, prírodný cukor získaný z agátu

- a kľúčovú zložku, živicu z ihličnatých stromov

Živica primiešaná do oleja dodala antibakteriálne vlastnosti a pomáhala chrániť telo pred rozkladom. Dr. Buckley vraví: "Doteraz sme nikdy nemali k dispozícii prehistorickú múmiu, na ktorej by sme mohli preukázať - tak dokonale vďaka chémii - pôvod ikonickej mumifikácie, ktorá je všetkým známa."

A ako vedci prišli na recept? Dr. Buckley začal hľadať zložky receptu pre niekoľkými rokmi, keď spolu so svojim tímom oddelil a analyzoval chemikálie z egyptských textílií, do ktorých boli zabalené múmie. Látky sú súčasťou egyptskej zbierky v Bolton Museum na severe Anglicka.

Textílie pochádzali z roku 4000 pred našim letopočtom, boli teda staršie ako pôvodne odhadovaný začiatok balzamovania a mumifikácie. Dr. Buckley hovorí: "Všeobecne sa za začiatok mumifikácie považuje obdobie okolo 2600 pred našim letopočtom, teda čas, kedy sa budovala Veľká Pyramída. My sme však odpozorovali, že jestvujú dôkazy na to, že uchovávanie tiel sa začalo oveľa skôr."

Tento objav priviedol vedecký tím k starovekej múmii v zbierke turínskeho múzea. Tá nikdy nebola podrobená moderným konzervačným zákrokom a tak poskytovala jedinečnú možnosť študovania nepoškrvnenej starovekej egyptskej chémie.

Dr. Jana Jones, eygptologička a odborníčka na staroveké egyptské metódy pochovávania z Univerzity Macquarie v Sydney povedala: "Skúmanie turínskeho tela poskytlo významné nové vedomosti o prehistorickom období a o vylepšovaní raných mumifikačných postupov a zároveň sme získali aj životne dôležité nové informácie o tejto konkrétnej múmii. Kombináciou chemickej analýzy a vizuálnym skúmaním tela, ako aj genetického výskumu, určenia veku rádioaktívnym uhlíkom a mikroskopickou analýzou ľanových obaľovacích látok sme potvrdili, že tento rituálny proces mumifikácie sa uskutočnil približne v roku 3600 pred našim letopočtom. Balzamovaný bol muž, ktorý mal okolo 20 až 30 rokov, keď zomrel."

Prečo je to dôležité? Fakt, že rovnaký recept bol použitý takmer o 2000 rokov neskôr na balzamovanie faraónov, podľa Dr. Buckleyho znamená, že "máme akúsi pan-egyptskú identitu dávno pred vznikom prvého národného štátu na svete v roku 3100 pred našim letopočtom. Jej pôvod siaha omnoho ďalej, ako sme si mysleli."

Nové poznatky tiež odhaľujú ako a kedy starovekí Egypťania zdokonaľovali recept na antibakteriálny balzam, ktorý chránil a uchovával ich mŕtvych - a zanechal nám ikonické egyptské múmie, ktoré dnes poznáme. Balzamovanie však bolo len jedným z dômyselných krokov uchovávania tiel.

Kľúčové kroky mumifikácie boli:

- odstránenie mozgu, pravdepodobne s použitím istého druhu "šľahania", ktoré premenilo mozog na tekutinu

- odstránenie vnútorných orgánov

- vloženie tela do prírodnej soli, aby vyschlo

- pokrytie tela špeciálnym balzamom na zabitie baktérií a na jeho zapečatenie

- zabalenie tela do látky

Dr. Buckely dodáva: "Kľúčom k uchovaniu tela bolo sušenie a recept na balzam. Mumifikácia bola stredobodom egyptskej kultúry. Druhý svet bol len pokračovaním v užívaní si života. Telo potrebovali zachovať, aby mala duša miesto, v ktorom mohla aj naďalej prebývať."

Ľudské telo za vhodných podmienok dokáže byť zachované dlhodobo aj bez špeciálnych mumifikačných zákrokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy