Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia sleduje ľudí v lietadlách. Vytreštené oči ich môžu dostať na zoznam podozrivých
Zdielať na

Polícia sleduje ľudí v lietadlách. Vytreštené oči ich môžu dostať na zoznam podozrivých

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americká polícia čelí kritike za sledovanie ľudí na palubách lietadiel domácich liniek. Pasažieri pritom nie sú podozriví zo spáchania alebo prípravy zločinu a ich mená sa nenachádzajú ani na zoznamoch potenciálnych teroristov.

Federálna polícia sleduje počas letu cestujúcich a informuje o akomkoľvek podozrivom správaní Úrad pre bezpečnosť v doprave (TSA). Podľa policajtov, ktorí boli poverení sledovaním a následne poskytli svedectvo, mnohí zo sledovaných pasažierov nepredstavujú žiadnu hrozbu.

Na základe algoritmu úradníci zisťujú, ktorý z pasažierov by mohol relatívne predstavovať riziko. Algoritmus je nastavený tak, aby zhodnotil všetky predchádzajúce lety daného pasažiera a následne vyhodnotil možnosť nadväzovania kontaktov s nebezpečnými organizáciami. "Program pritom nie je postavený na rase alebo náboženstva a nie je určený na sledovanie bežných občanov," uviedol úrad TSA. 

Podľa dokumentov TSA pozorujú strážnici najmä zvláštnosti v správaní pasažierov. Ich pozornosť upúta zvýšená nervozita, nadmerné potenie, prenikavý pohľad alebo vytreštené oči. Strážnici ale pozorujú aj to, ako často sa cestujúci dotýka tváre, koľko spí a ako používa mobilný telefón. Pasažieri, ktorých systém vyhodnotí ako podozrivých sa následne dostanú na zoznam, na základe ktorého sa ďalej sleduje ich správanie.

Podľa úradov je na tomto zozname menej ako 50 ľudí. Samotný občan o sledovaní nemusí vôbec vedieť.  The Boston Globe ale napísal, že kritéria pri výbere veľmi nejasné. "Program sa snaží zabrániť teroristickým útokom," informoval úrad TSA. Avšak bezpečnostný úrad už v minulosti čelil sťažnostiam pre nepatričné preverovanie a zasahovanie do súkromia. 

Pozrite si reportáž o zadržaní muža na bratislavskom letisku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy