Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Nórsku budú dávať závislým narkomanom heroín
Zdielať na

V Nórsku budú dávať závislým narkomanom heroín

Zdroj: Pinterest

OSLO / Nórska vláda pripravuje testovací program, v rámci ktorého bude 400 silne závislým narkomanom poskytovaný zadarmo heroín. Informoval o tom denník Aftenposten, podľa ktorého by tento skúšobný projekt mal začať v roku 2020 alebo 2021.

Minister zdravotníctva Bent Höie už v januári povedal, že sa chce zaoberať možnosťou pokusne zaviesť asistovanú liečbu najťažších prípadov drogovo závislých osôb heroínom. Cieľom je zlepšiť životné podmienky najviac postihnutých ľudí, potvrdila uvedený zámer vláda.

"Chceme pomáhať tým závislým osobám, ktoré sú ťažko dosiahnuteľní, tým, ktorí nie sú súčasťou programu LAR, teda rehabilitácia pomocou medikamentov, a ktorí sa ťažko liečia," vysvetlil podľa denníka Aftenposten minister zdravotníctva zmysel zámeru.

O tom, ktorým drogovo závislým osobám bude program navrhnutý a akým spôsobom sa im bude heroín poskytovať, rozhodne zdravotnícky úrad. Jeho úlohou tiež bude zistiť ekonomické dopady projektu.

Viac ako 80 úmrtí na milión obyvateľov

Podobná kontroverzná terapia s využitím heroínu už bola schválené alebo sa testuje vo Švajčiarsku, Holandsku a Dánsku, napísala agentúra AFP. Ich stúpenci tvrdia, že okrem zlepšenia kvality života a zníženia úmrtnosti narkomanov tiež umožňujú znížiť trestnú činnosť a s tým súvisiace náklady.

Nórsko patrí podľa AFP medzi európske krajiny s najvyšším počtom ľudí, ktorí zomreli na predávkovanie drogami - v roku 2015 to bolo 81 úmrtí na milión obyvateľov. Smutné prvenstvo patrí Estónsku s 132 úmrtiami na milión obyvateľov. Za ním nasleduje s 88 úmrtiami Švédsko.

Matka roka - s dvoma dcérami predávali heroín:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy