Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mechanik ukradol lietadlo, chcela ho zastaviť armáda. Napokon sa so strojom zrútil
Zdielať na

Mechanik ukradol lietadlo, chcela ho zastaviť armáda. Napokon sa so strojom zrútil

SEATTLE / Zamestnanec aerolínií ukradol lietadlo, havaroval s ním v blízkosti mora. Na plaube našťastie neboli žiadni cestujúci.

Mechanik pracujúci u aerolínií v piatok v noci ukradol z medzinárodného letiska Sea-Tac v americkom Seattli lietadlo spoločnosti Horizon Air, s ktorým neskôr havaroval v blízskosti mora na ostrove Ketron. V lietadle sa v čase incidentu nenachádzali žiadni pasažieri. Podľa predbežných informácií 29-ročný mechanik ukradol stroj Q400 a havaroval s ním pretože "vo vzduchu robil akrobatické kúsky alebo nemal dostatok leteckých zručností," uviedla kancelária šerifa v okrese Pierce na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

​Hovorca kancelárie šerifa Ed Troyer na Twitteri napísal, že muž mal samovražedné sklony a v tomto prípade neexistuje žiadne spojenie s terorizmom. Kancelária pracuje na vyšetrovaní muža, pričom jeho meno zatiaľ nezverejnila.

Lietadlo krátko po vzlietnutí začali sledovali stíhačky F-15, ktoré vyslali zo štátu Oregon. Americká pobrežná stráž vyslala na miesto nehody 14-metrovú loď, uviedla  poddôstojníčka Ali Flockerzi s tým, že svedkovia hlásili ako z miesta vidia vychádzať veľký kúdol dymu. Lietadlo na ostrove nespôsobilo škody na žiadnych stavbách.

Predstavitelia letiska v súvislosti s incidentom informovali, že zamestnanec leteckej spoločnosti "nepovolene vzlietol bez pasažierov". Horizon Air je súčasťou skupiny Alaska Air a prevádzkuje krátke lety na západe USA. Ukradnuté lietadlo Q400 je turbovrtuľový stroj s kapacitou 76 miest. Podľa Alaska Airlines muž ukradol lietadlo zhruba o 20:00, keď bolo v stave údržby a nemalo naplánovaný žiadny let s pasažiermi. Jeho vyčíňanie viedlo k dočasnému zastaveniu prevádzky letiska.

Incident mapujú zvukové nahrávky z hovorov muža s dispečermi z riadiaceho strediska, ktorým povedal, že je "zlomený muž". Dispečer ho oslovil menom Rich a snažil sa ho presvedčiť, aby s lietadlom pristál. "Mám veľa ľudí, ktorým na mne záleží. Sklame ich, keď sa dozvedia, že som to urobil...som len zlomený muž, myslím, že mám pár voľných závitov," povedal v jednom momente.

Takto to vyzeralo krátko po zrútení stroja:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy