Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Kamery zachytili nočný útok na Izrael. Za noc tam padlo 150 rakiet
Zdielať na

VIDEO: Kamery zachytili nočný útok na Izrael. Za noc tam padlo 150 rakiet

TEL AVIV / Na území Izraela bolo od stredajšieho večera vypálené vyše 150 rakiet z palestínskeho Pásma Gazy, časť z nich zachytil protiraketový systém Iron Dome. Izraelské letectvo v reakcii na paľbu zaútočilo na viac ako 100 pozícií radikálneho hnutia Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že pri náletoch prišli o život traja ľudia, vrátane tehotné ženy a dieťaťa.

Pri hraniciach medzi židovským štátom a Pásmom Gazy dochádza k násilnostiam už od konca marca, teraz sa ale Egypt a OSN snažia sprostredkovať upokojenie situácie a prímerie.

​Rakety padali na územie Izraela po celú noc. Ako uviedol skoro ráno na twitteri izraelský veľvyslanec v SR Daniel Meron, pokoj nastal maximálne na 20 minút . Väčšina z rakiet zasiahla otvorené priestranstvá. Systém Iron Dome, ktorý zneškodňuje len strely mieriace do oblastí, kde žijú ľudia, zničil 25 z rakiet.

Zasiahnuté však bolo niekoľko domov a tovární. Časť rakiet mierila v stredu večer na mesto Sderot, kde boli zranení traja ľudia. Ďalších osem osôb, ktoré utrpeli šok, záchranári ošetrili na mieste, boli medzi nimi aj dve tehotné ženy, ktoré začali rodiť. Celkom utrpelo na izraelskej strane zranenia najmenej sedem ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze informovalo, že pri izraelských útokoch prišla o život 23-ročná tehotná žena a jej ročná dcéra. Jej manžel utrpel zranenia. Ďalšou obeťou bol jeden z príslušníkov Hamasu. Najmenej 12 osôb utrpelo zranenia. Izraelské úrady tieto informácie zatiaľ bližšie nekomentovali. Hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus iba zdôraznil, že letectvo pri útokoch mieri len na vojenské pozície patriaci Hamasu. Cieľom náletov sa tak stali okrem iného odpaľovacie zariadenie pre rakety, sklady zbraní či tunely.

Ako uviedol izraelský server Ynet s odvolaním sa na nemenovaný vojenský zdroj, súčasná vyhrotená situácia v oblasti môže viesť k oveľa rozsiahlejšej armádnej operácie. Zatiaľ vojaci do regiónu posielajú posily a v prípade, že to bude potrebné, sú úrady pripravené evakuovať obyvateľov v blízkosti Pásma Gazy.

Hamas v Gaze vládne už viac ako desať rokov a Izrael aj USA ho viní z toho, že vyvoláva protiizraelskej nepokoje a zneužíva civilistov pre vlastnú snahu o narušenie hranice. Hamas viedol s Izraelom už tri vojny.

Pozrite si video krajiny po útoku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy