Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Známy pilot F1 dostal nové pľúca
Zdielať na

Známy pilot F1 dostal nové pľúca

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Stav trojnásobného majstra sveta F1 Nikiho Laudu je vážnejší, než naznačovali predchádzajúce správy. 69-ročný Rakúšan absolvoval transplantáciu pľúc na viedenskej klinike, kde mu poskytujú starostlivosť. Nemocnica rešpektuje žiadosť rodiny neposkytovať viac informácií, rakúska televízia ORF ale priniesla správu o tom, že operácia bola úspešná.

Bývalý pilot F1 a podnikateľ Niki Lauda sa dostal do nemocnice potom, ako prerušil svoju dovolenku na Ibize. Najprv sa zdalo, že má len príznaky prechladnutia, tie sa však stále zhoršovali, až kým lekári neuznali za potrebnú nemocničnú starostlivosť. Potom sa rozhodli pre transplantáciu pľúc.

Niki Lauda sa okrem vedenia svojej leteckej spoločnosti venuje aj poradenstvu pre tím Mercedes F1. Pre chorobu bol nútený vynechať preteky o Veľkú cenu Nemecka aj Maďarska.

Správy o jeho ochorení sa objavili začiatkom augusta, na výročie jeho takmer tragickej havárie na Nürburger ringu pred 42. rokmi. Lauda vtedy takmer uhorel vo formule Ferrari, utrpel vážne popáleniny a poškodil si aj pľúca. 

Podľa portálu index.hu musel Lauda následkom havárie podstúpiť dvojnásobnú transplantáciu obličiek: v roku 1997 mu daroval obličku jeho brat Florian a v roku 2005 mu druhú darovala jeho neskoršia manželka Brigit.

Pozrite si príbeh prvého slovenského pacienta s umelým srdcom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy