Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza uneseného Vietnamca pokračuje. Nemcom mal dôkazy poskytnúť magnát
Zdielať na

Kauza uneseného Vietnamca pokračuje. Nemcom mal dôkazy poskytnúť magnát

BRATISLAVA / Kauza niekdajšieho vysoko postaveného Vietnamca, ktorého podľa nemeckých médií uniesli z Berlína späť do vlasti cez Slovensko, má pokračovanie. Vo Vietname teraz súdia magnáta, ktorý chcel údajne Nemcom poskytnúť dôkazy o jeho zavlečení.

Podľa tamojších úradov vyzradil vietnamský magnát štátne tajomstvo. Oficiálne sa ale malo týkať obchodovania s pozemkami. Len minulý týždeň v Nemecku odsúdili Vietnamca, ktorý sa k únosu priznal. Podľa jeho slov za ním stáli vietnamské tajné služby. Bratislava vedomú účasť na incidente odmieta, Hanoj tvrdí, že muž sa do vlasti vrátil dobrovoľne.

Priznanie Vietnamca

Štyridsaťsedemročný Vietnamec Long N. H. sa na súde priznal, že sa podieľal na únose vietnamského manažéra, ku ktorému došlo v júny 2017. Priznal sa na základe dohody o vine a treste so štátnym zastupiteľstvom. "V priznaní povedal, že vedel o únose a zúčastnil sa ho, a že pracoval pre vietnamské tajné služby," povedala hovorkyňa súdu. V stredu 25. júla ho súd obvinil a dostal 3 roky za mrežami. Vietnamec známy ako Long N. H. bol do Nemecka vydaní ešte minulý rok v auguste z Čiech. Práve u našich susedov mal trvalý pobyt. Manažér Trinh Xuan Thanh,ktorý sa po únose objavil vo Vietname, bol medzitým dvakrát odsúdení k doživotiu. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy