Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na dovolenkovom ostrove vypuklo zemetrasenie. Evakuovali už stovky turistov
Zdielať na

Na dovolenkovom ostrove vypuklo zemetrasenie. Evakuovali už stovky turistov

LOMBOK / Na indonézskom ostrove záchranári evakuovali už takmer 700 turistov, a to z dôvodu zemetrasenie. Ostrov zasiahlo ešte v nedeľu, pričom turisti uviazli na hore Rinjani. Desiatkam ďalších ľudí sa už z hory podarilo zísť dolu.

Zemetrasenie na indonézskom ostrove Lombok vypuklo ešte v nedeľu. Podľa informácií záchranári evakuujú takmer 700 turistov. Otrasy pôdy so silou 6,4 stupňa si podľa úradov vyžiadali už 17 obetí a 335 zranených. Zemetrasenie v nedeľu zničilo prístupové cesty na najvyššiu horu sveta Rinjan. Pôvodne na nej zostalo uväznených 820 turistov, avšak desiatkam z nich sa už podarilo zísť dolu. 

Medzi turistami sú predovšetkým Thajčania, Francúzi, Španieli, Holanďania, Nemci, či obyvatelia Spojených štátov a Malajzie. Jedného indonézskeho turistu na hore zabili práve padajúce kamene, ktoré sa počas zemetrasenia uvoľnili. Do evakuácie z hory vysokej 3726 metrov sú zapojený stovky záchranárov. O turistov, ktorí z hory schádzajú sa starajú záchranári z vrtuľníka, ktorí im zhadzujú jedlo. "Na základe údajov zo vstupných brán je na hore stále, odhadom, 689 ľudí," vyjadril sa hovorca indonézskeho úradu pre riešenie prírodných katastrof Sutopo Purwo Nugroho. 

Záchranná akcia by mala trvať ešte minimálne do utorka. Podľa indonézskeho geofyzikálneho meteorologického úradu bolo doposiaľ zaznamenaných viac ako 120 otrasov. Tie poškodili celú oblasť a množstvo domov. Infraštruktúra na ostrov Lombok vážnejšie narušená nebola. Fungujú telefóny, internet a nedošlo ani k výpadku elektriny. 

Pozrite sa, ako to vyzerá na Lomboku po zemetrasení: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy