Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Britská polícia využíva na boj s gangmi mladistvých špiónov. Deti vedia priniesť dôležité informácie
Zdielať na

Britská polícia využíva na boj s gangmi mladistvých špiónov. Deti vedia priniesť dôležité informácie

Archívna reportáž

LONDÝN / V operáciách proti drogovým dílerom a teroristickým gangom využíva britská polícia deti ako špiónov. Vo štvrtok to odhalil výbor hornej snemovne britského parlamentu pri prejednávaní vládneho návrhu o zamestnávaní mladistvých.

Podľa vyhlásenia snemovne sú niektoré z detí mladšie ako 16 rokov. Návrh vlády by mal predĺžiť ich prácu bez opätovnej registrácie z jedného na štyri mesiace. "Obávame sa, že umožnenie mladistvým, aby sa dlhšiu dobu zúčastňovali na činnosti tajných služieb, spojené s vážnymi zločinmi, môže ohroziť ich duševné a fyzické blaho," povedal podľa denníka theguardian.com lord Trefgarnem. 

Zmena by mala zbaviť úrady povinnosti neustále obnovovať povolenie, bez ktorého polícia nemohla deti zamestnávať. Jeden mesiac mnohokrát nestačí na dokončenie úlohy zadanej políciou. Nové opatrenia by mali zaistiť blaho a bezpečnosť dieťaťa a úradníkom by malo umožniť dohliadať na to, aby dieťa bolo v bezpečí. Britský minister pre vnútornú bezpečnosť Ben Wallace uviedol, že mladiství, ktorí pracujú pre tajné služby majú často jedinečný prístup k informáciám v prípade kriminálnych gangov. "Môže byť veľmi obtiažne získať dôkazy o gangu, ak sa nám tam nepodarí preniknúť pomocou mladistvého tajného agenta. Práve oni poskytujú aj pohľad na to, ako mladí ľudia v kriminálnych skupinách medzi sebou komunikujú," povedal Ben Wallace.

Bývalý tajný policajt Neil Woods denníku povedal, že nasadzovanie detí do akcie je zriedkavé a nebezpečné. "Väčšinou ide o deti, ktoré polícia chytila s drogami. Namiesto toho, aby im pomohli, pošlú ich tam naspäť," dodal Neil Woods. Policajt ale tiež varoval, že zapojením mládeže do činnosti polície sa zvyšuje riziko. "Akonáhle si budú vedúci kriminálnych skupín myslieť, že je v ich kruhoch špión, zvýši sa miera násilia, aby sa ujistili, že sa ich ľudia boja viac ako polície," opísal hrozby bývalý policajt. 

Právnička z nevládnej organizácie Rights Watch so zamestnávaním detských špiónov tiež nesúhlasí a k problematike dodala: "Zámerné vystavovanie detí zločincom, kde im hrozí aj sexuálne zneužívanie, je priamo v rozpore s vládnymi záväzkami v oblasti ľudských práv."

Pozrite si aj reportáž o tom, ako polícia rozbila gang "rozmieňačov":

Súvisiace články

Najčítanejšie správy