Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Útok polárneho medveďa. Muža musel do nemocnice previezť vrtuľník
Zdielať na

Útok polárneho medveďa. Muža musel do nemocnice previezť vrtuľník

SVALBARD / Medveď biely napadol muža vedúceho turistickú skupinu. Pacienta, ktorý je v stabilizovanom stave, previezla helikoptéra do mesta Longyearbyen.

Medveď biely napadol na ostrove Svalbard muža vedúceho turistickú skupinu v Nemecka. Tamojšie úrady v sobotu informovali, že incident sa stal po tom, ako vedúci skupiny vystúpil spolu s ďalšími kolegami z lode na pevninu.Turisti zostali na lodi.

​Pacienta, ktorý je v stabilizovanom stave, previezla helikoptéra do mesta Longyearbyen. Medveď ho napadol na hlave, kde utrpel vážne zranenia.

Zatiaľ nie sú známe žiadne informácie o jeho identite, či o tom, ako presne ho medveď napadol. Zviera však následne "z dôvodu nutnej sebaobrany" zastrelili ďalší členovia skupiny, potvrdil hovorca nemeckej spoločnosti Hapag Lloyd Cruises, ktorá loď vypravila. Podľa nórskej mediálnej spoločnosti NRK je muž členom posádky výletnej lode MS Bremen a tiež členom medvedej hliadky, ktorá sa stará o to, aby mohli turisti bezpečne vystúpiť na pevninu. Medvedia hliadka pozostáva vždy z najmenej 4-5 členov, ktorí sú vyškolení a vyzbrojení. Medveďa podrobia pitve.

Nórske úrady opakovane upozorňujú na nebezpečenstvo stretu s ľadovým medveďom na Špicbergoch. V roku 2015 zranil medveď na súostroví medzi Škandináviou a severným pólom českého turistu. Šelma zaútočila, keď spal v stane. V roku 2011 napadol medveď britského študenta. Ten, žiaľ, útok neprežil.

Ani na Slovensku nie sú útoky medveďov ojedinelé:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy