Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Súd v Káhire vyniesol naraz 75 rozsudkov smrti. Ďalších vyše 660 verdiktov zaznie v septembri
Zdielať na

Súd v Káhire vyniesol naraz 75 rozsudkov smrti. Ďalších vyše 660 verdiktov zaznie v septembri

EGYPT / Súd v Káhire vyniesol rozsudky smrti nad 75 zo 739 ľudí. Pred súd ich postavili pre účasť na proteste v roku 2013, ktorý sa konal na podporu exprezidenta Mursího.

Verdikt trestného súdu v egyptskej Káhire bude teraz postúpený na vyjadrenie sa Veľkému muftímu, čo je najvyššia náboženská autorita v krajine. Jeho názor ale nie je pre justíciu záväzný. Veľký muftí rozhodnutia súdu väčšinou schvaľuje.

​Zvyšok rozsudkov nad viac ako 660 spoluobžalovanými stanovili na 9. septembra, napísal denník Al-Ahrám. Medzi obžalovanými je aj niekdajší vodca zakázaného Moslimského bratstva Muhammad Badí, aj prominentný egyptský fotoreportér Mahmúd abú Zajd. Vznesené obvinenia sa týkajú najmä podnecovania násilia, ničenia verejného majetku a tiež vrážd.

Mursí, niekdajší člen Moslimského bratstva, bol prvým demokraticky zvoleným egyptským prezidentom. Súčasná hlava štátu Abdal Fattáh Sísí,ktorý bol v priebehu Mursího mandátu ministrom obrany, svojho predchodcu vo vrcholnej funkcii v roku 2013 počas vojenského prevratu zvrhol.

Sísí po víťazstve v prezidentských voľbách v roku 2014 tvrdo zakročil voči skupine odporcov. Zameral sa predovšetkým na islamských stúpencov Mursího a sekulárnych aktivistov, ktorí požadovali demokratické reformy. Okrem väznenia svojich oponentov Sísího vláda pretlačila aj rad slobôd, ktoré Egypťania žiadali počas "Arabskej jari" v roku 2011, ktoré ukončilo 30-ročnú vládu prezidenta Husního Mubaraka.

Pozrite si zábery z protestov z roku 2013:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy