Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zemetrasenie udrelo na populárny turistický ostrov. Úrady hlásia 14 obetí a 162 zranených
Zdielať na

Zemetrasenie udrelo na populárny turistický ostrov. Úrady hlásia 14 obetí a 162 zranených

JAKARTA / Indonézsky ostrov Lombok zasiahlo v nedeľu ráno zemetrasenie s magnitúdom 6,4. Vyžiadalo si najmenej desať mŕtvych a 40 zranených. Zemetrasenie poškodilo desiatky domov a bolo ho možné cítiť aj na susednom ostrove Bali, odkiaľ však nehlásia žiadne škody.

Podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) zemetrasenie udrelo sedem kilometrov pod zemským povrchom. Zástupca tamojších úradov dodal, že počet obetí môže narastať, keďže ešte nemajú správy zo všetkých častí ostrova.

​Zemetrasenie vyvolalo aj veľký zosuv pôdy. Vo východnej časti ostrova a tiež v meste Mataram bolo otrasy cítiť približne desať sekúnd. Obyvatelia vybehli z domov na ulicu a polia. Počet mŕtvych sa medzičasom zvýšili na 14. Až 160 ľudí je zranených, z toho 67 hospitalizovali s vážnymi zraneniami. Zemetrasenie poškodilo viac ako tisíc domov a bolo ho možné cítiť aj na susednom ostrove Bali, kde však nehlásia žiadne škody.

Otrasy najviac zasiahli východnú časť ostrova, kde zomrelo desať ľudí, vrátane turistu z Malajzie. Úrady takisto zatvorili národný park Mount Rinjani, a to pre obavy zo zosuvu pôdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy