Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Novinárku zo CNN nepustili do Bieleho domu. Myslí si, že za to môžu jej nepríjemné otázky
Zdielať na

Novinárku zo CNN nepustili do Bieleho domu. Myslí si, že za to môžu jej nepríjemné otázky

Archívna reportáž

WASHINGTON / Zamestnanci Bieleho domu odmietli v stredu na tlačovú konferenciu prezidenta Donalda Trumpa s predsedom Európskej komisie Jeanom Claudom Junckerom pustiť spravodajkyňu americkej televíznej stanice CNN. Dôvodom boli podľa novinárky nevhodné otázky, ktoré mala klásť pred rokovaním politikov.

Na stranu CNN sa postavila ako Asociácia spravodajcov, tak aj Fox News, no hovorkyňa Bieleho domu nevpustiť novinárku na tlačovú konferenciu obhajovala. Uviedla, že novinárka CNN "pokrikovala otázky a odmietla Oválnu pracovňu opustiť napriek opakovaným žiadostiam, aby tak urobila".

Sanders tiež údajne CNN informovala o tom, že na tlačovú konferenciu môže ísť ktorýkoľvek novinár stanice okrem Collins. "Aby v tom bolo jasno, podporujeme slobodnú tlač a žiadame, aby sa každý správal k prezidentskému úradu a k hosťom v Bielom dome s rešpektom," dodala hovorkyňa Sanders. 

Za všetkým sú vraj jej nevhodné otázky

Novinárka CNN Kaitlan Collins počas krátkeho stretnutia Trumpa a Junckera s novinármi pred začiatkom ich rokovania o budúcnosti európsko-amerických vzťahov Trumpovi niekoľkokrát položila otázku, ktorá sa týkala jeho bývalého právnika Michaela Cohena. Prezident na otázky neodpovedal. 

Podľa Collins boli dôvodom, prečo ju nepustili na tlačovú konferenciu po rokovaní práve jej otázky na prezidenta. Jej otázku podľa CNN označil riaditeľ komunikácie Bieleho domu Bill Shine aj hovorkyňa Bieleho domu  Sarah Sanders za nevhodnú. 

"To, že je Bielemu domu niektorá otázka týkajúca sa aktuálnych udalostí nepríjemná, ešte neznamená, že otázka nie je dôležitá a že by nemala byť položená," uviedla v reakcii na kauzu CNN. Televízna stanica označila rozhodnutie nevpustiť novinárku na tlačovú konferenciu za "odvetné" opatrenia, ktoré nesvedčí o "otvorenej a slobodnej tlači". 

Novinári i organizácie rozhodnutie Bieleho domu odsudzujú

Predseda Asociácie spravodajcov v Bielom dome Olivier Knox rozhodnutie Trumpových ľudí odsúdil. "Tento spôsob odplaty za nepríjemnú otázku je úplne nevhodný a slabý," povedal. Solidaritu so CNN vyjadril aj Jay Wallace, riaditeľ a šéfredaktor Fox News, ktorý sa postavil za "právo novinárov na plný prístup ako súčasť slobodnej a ničím neobmedzenej tlače".

Trump novinárov liberálnych médií už niekoľkokrát označil za "nepriateľov ľudu". V konflikte je s nimi prakticky nepretržite. 

Collins sa Trumpa snažila spýtať na tajnú nahrávku, na ktorej prezident údajne hovorí o platbe v hotovosti ako možnosti, ako sa vysporiadať s kauzou modelky Playboya Karen McDougal. Tá tvrdí, že mala s Trumpom milostný pomer v dobe, kedy mu jeho žena Melania porodila syna Barrona. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy