Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
More plné plastov. Pohľad na vlny v Dominikánskej republike, trhá srdce
Zdielať na

More plné plastov. Pohľad na vlny v Dominikánskej republike, trhá srdce

SANTO DOMINGO / S horami odpadov už niekoľko dní bojujú na pobreží metropoly Dominikánskej republiky Santo Domingo. Úrady na ich odstraňovanie nasadili stovky ľudí. Tí za necelý týždeň odstránili tony plastov. Problém je, že oceán im prináša stále nový a nový odpad.

Zábery z miesta, mnohými turistami považovaného za raj na zemi, postavili do pozoru ľudí po celom svete. Názorne totiž zobrazujú, ako sa spomínaný raj na zemi mení na veľké smetisko.

"Všetok ten odpad pochádza zo Santo Dominga a blízkeho okolia. Našli sme aj obaly z tovarov, predávaných v okolitých mestách," hovorí zástupca Santo Dominga David Collado. 

Úrady v Dominikánskej republike vedia, že je zle. Ak by stratili povesť obľúbenej turistickej destinácie, stratili by zároveň aj obrovské množstvo peňazí. O škodách na životnom prostredí ani nehovoriac. Do boja s odpadom preto nasadili vyše päťsto ľudí aj stroje. V ich úsilí im pomáhajú aj aktivisti, ktorí na katastrofu upozornili.

"Doteraz sme počas šiestich dní čistenia odstránili okolo šesťdesiat ton odpadov," povedal generál, riadiaci vojakov na pláži Rafael Antonio Carrasco. Svetlo na konci tunela však stále nevidia. Každý deň totiž more prináša ďalšie a ďalšie nebezpečné plasty a odpady. Ochranári zároveň upozorňujú, že toto nie je iba problém Dominikánskej republiky. Vo svetových oceánoch podľa nich pláva asi päť biliónov kusov plastov, vážiacich dokopy viac ako 250 tisíc ton.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy