Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Najosamelejší muž na svete. Jeho kmeň vykorenili a 22 rokov žije sám v džungli
Zdielať na

VIDEO: Najosamelejší muž na svete. Jeho kmeň vykorenili a 22 rokov žije sám v džungli

RONDONIA / Videozáznam z amazonského pralesa, zachytávajúci zrejme najosamelejšieho muža na svete, zverejnila brazílska organizácia na ochranu domorodých kmeňov. S civilizáciou sa nestretol 22 rokov.

Päťdesiatnika organizácia označuje za posledného žijúceho člena miestneho indiánskeho kmeňa. Zástupcovia organizácie muža vôbec nekontaktujú. Iba ho z diaľky pozorujú a tu a tam mu zanechajú v lese semienka, či nástroje, ktoré by mohol využiť. Muž sa živí najmä lovom zveri a pestovaním kukurice a zemiakov.

Muž, ktorého meno niko nepozná, patril ku kmeňu, ktorého meno pozná iba on. A zrejme si ho so sebou zoberie do hrobu. Izolovaný kmeň žijúci v džungli bol počas sedemdesiatych rokov vykorenený a zdecimovaný kolonizátormi, ktorí bezohľadne a nekontrolovane mýtili prales.

V roku 1995 územie kmeňa obývalo posledných šesť členov. Toho roku zabili farmári päť z nich. Jediný preživší muž bol videný v roku 1996. Brazílska vláda založila na jeho území rezerváciu s rozmermi približne 80 kilometrov štvorcových. Na tomto území teraz žije posledný muž svojho kmeňa obklopený farmárskymi pozemkami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy