Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri pobreží Cypru sa prevrátila loď so 150 migrantmi, zomrelo najmenej 19 ľudí
Zdielať na

Pri pobreží Cypru sa prevrátila loď so 150 migrantmi, zomrelo najmenej 19 ľudí

ANKARA / Pri pobreží severného Cypru dnes podľa tureckej agentúry Anadolu stroskotala loď s asi 150 migrantmi na palube. Pri nehode zahynulo 19 ľudí a približne 26 osôb je nezvestných, 105 pasažierov sa zatiaľ podarilo zachrániť. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že zachránení boli letecky prepravení do nemocnice v prístavnom meste Mersin. Jeden ťažko zranený je ošetrovaný na Cypre.

Po ďalších možných preživších podľa televízie CNN Türk pátra severocyperská a turecká pobrežná stráž a pomáhajú pritom aj obchodné lode.

Plavidlo s migrantmi zaznamenala loď plávajúca pod panamskou vlajkou asi 25 námorných míľ od tureckej Antalyi a upozornila naň tureckú pobrežnú stráž. Nemenovaný zdroj citovaný agentúrou AP uviedol, že loď stroskotala asi 48 kilometrov od polostrova Karpas v tureckej časti ostrova.

Podľa tohto zdroja bolo na palube 147-150 ľudí a pátra sa teraz po 25 až 30 z nich. Zdroj nepotvrdil, či všetci pasažieri boli migranti.

Odkiaľ migranti pochádzali a kam mali namierené, nie je podľa agentúry AFP zatiaľ jasné.

V roku 2015 bolo Turecko jednou z hlavných tranzitných krajín, cez ktorú sa viac ako milión migrantov vydalo na nebezpečnú plavbu do Európy. Mnoho z nich utekalo pred konfliktom a chudobou na Blízkom východe a v Afrike.

Dohoda medzi Tureckom a EÚ z roku 2016, uzatvorená po utopení tisícov migrantov plaviacich sa z Turecka k gréckym ostrovom, počty prichádzajúcich migrantov dramaticky znížila.

Od tohtoročného januára do mája sa podľa tureckej pobrežnej stráže utopilo 26 migrantov, ktorí sa snažili doplaviť z Turecka do Európy.

V roku 2017 sa podľa OSN doplavilo cez Stredozemné more do Európy 172 301 migrantov, predvlani ich bolo 362 753 a v roku 2015 to bolo 1 015 078 ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž o prerozdelení migrantov do krajín EÚ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy