Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Maďarsko odstúpi od dohody OSN. Tá definuje migráciu ako základné ľudské právo
Zdielať na
Zahraničie

Maďarsko odstúpi od dohody OSN. Tá definuje migráciu ako základné ľudské právo

Zdroj: isifa

BUDAPEŠŤ / Maďarsko odstúpi od paktu o migrácii Organizácie Spojených národov (OSN), ktorý formálne prijmú v decembri. V stredu to oznámil tamojší minister zahraničia Péter Szijjártó s tým, že dokument je v rozpore s bezpečnostnými záujmami krajiny. Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a pravidelnej migrácii, ktorého konečnú verziu zverejnili minulý týždeň, je podľa maďarského šéfa diplomacie v rozpore so zdravým rozumom a Maďarsko pochybuje o jeho nezáväznosti. Pakt okrem iného definuje migráciu ako základné ľudské právo.

Maďarsko začne procedúru odchodu z rokovania OSN o globálnom pakte o migrácii. Oznámil to v stredu minister zahraničia Péter Szijjártó, informovala agentúra Reueters.

Dohoda je podľa šéfa maďarskej diplomacie úplne proti bezpečnostným záujmom krajiny. Dokument, ktorý by mal byť formálne schválený až v decembri, okrem iného definuje migráciu ako základné ľudské právo.

"Tento dokument je absolútne proti bezpečnostným záujmom Maďarska," uviedol Szijjártó a dodal, že dohoda pre svet predstavuje "hrozbu".

Pakt nechce aj Trump

Minulý týždeň globálny pakt o migrácii schválili všetky členské krajiny OSN s výnimkou USA, ktoré sa z rokovaní v minulom roku stiahli. Prezident Donald Trump vtedy povedal, že je pakt nezlúčiteľný s migračnou politikou Washingtonu.

Nezáväzná dohoda bude oficiálne prijatá na ministerskej schôdzke tento rok v decembri v marockom meste Marakéš. Maďarsko chce od dohody odstúpiť ešte pred jej definitívnym prijatím.

Schôdzky v Marakéši sa už nemieni podľa Szijjártóa Maďarsko zúčastniť a proti paktu chce vystúpiť aj v prípade, že sa o ňom bude hlasovať na Valnom zhromaždení OSN.

Maďarsko nechce pozvať milióny utečencov

Už skôr maďarský minister zahraničia varoval, že pakt poskytne pozvanie do Európy miliónom ďalších utečencov. Štáty by podľa neho zároveň nútil poskytovať migrantom rovnaké služby ako domácim obyvateľom vrátane vzdelania a právneho poradenstva. Ľuďom, ktorí by do Európy prišli nelegálne, by dokument zabezpečil legálny právny status, tvrdil minister.

Podľa OSN je vo svete asi 250 miliónov migrantov, čo predstavuje 3,4 percenta svetovej populácie. Rokovania o globálnej dohode začala v dôsledku migračnej krízy v Európe v roku 2015, ktorá bola najväčšou utečeneckou krízou od druhej svetovej vojny. Cieľom paktu je podpora bezpečné, riadené a legálnej migrácie a zníženie počtu prípadov pašovania ľudí a obchodovania s ľuďmi.

Škandál, ktorý vznikol po tom ako talianska vláda nevpustila do prístavu loď so stovkami utečencov na palube, naberá na obrátkach. Francúzsky prezident Macron hovorí o nezodpovednosti a cynizme talianskych úradov. Rím zase o pokrytectve zo strany Francúzov. Vysoký komisár OSN pre utečencov vyhlásil, že ako Európan sa hanbí za to, čo sa stalo:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy