Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na mieste, kde zrútený strop zavalil robotníkov, sú kriminalisti
Zdielať na

Na mieste, kde zrútený strop zavalil robotníkov, sú kriminalisti

PRAHA / Dom na Mikulandskej ulici v centre Prahy, v ktorom v utorok dopoludnia zavalil robotníkov spadnutý strop, dnes budú obhliadať kriminalisti. Českej tlačovej agentúre to v stredu ráno povedal hovorca pražskej polície Jan Rybanský. Prípad zatiaľ policajti vyšetrujú pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Za pomoci odborníkov teraz vyšetrovatelia budú zisťovať príčinu zrútenia a prípadnú trestnú zodpovednosť.

Budovu policajti prevzali v utorok neskoro večer potom, čo hasiči ukončili záchranné práce. Aj keď mali podozrenie, že pod sutinami ešte môžu byť ľudia, nikoho ďalšieho už nenašli. Budova je nestabilná, statik ju vyhlásil za nebezpečnú.

Mikulandská ulica je podľa hovorcu pražskej polície stále uzavretá, za sprievodu policajtov sa do nej dostanú len tí ľudia, ktorí tam bývajú alebo pracujú.

Časť budovy sa zrútila v utorok dopoludnia, prepadli sa dve poschodia. Hasiči zo sutín vyslobodili v prvých hodinách zásahu dvoch ľudí, ďalší zranený človek vyslobodenie nepotreboval. Všetci traja utrpeli ťažké zranenia. Presný počet ľudí na mieste v okamihu zrútenia ale nebol známy. Všetci traja skončili v nemocnici, pričom stav jedného z nich bol veľmi vážny.

Záchranná služba ho v umelom spánku previezla do Ústrednej vojenskej nemocnice. Stav ťažko zraneného pacienta naďalej vyžaduje intenzívnu starostlivosť, oznámil agentúre ČTK hovorca nemocnice Jitka Zinke.

Nebezpečná budova

​Záchranné práce preto pokračovali v utorok do 22:30, potom miesto odovzdali policajtom, oznámila to hovorkyňa hasičov Kateřina Suchánská.

"Nenašli sme nikoho, čo je dobrá správa, v to sme do poslednej hodiny dúfali," povedal ČTK po skončení zásahu náčelník štábu Oldřich Klegr. Do rána miesto zásahu strážili a ráno nastúpila na miesto kriminálna polícia, ktorá bude miesto obhliadať, doplnil veliteľ zásahu Ján Havrda. Podľa nich je budova stále nestabilná, statik ju vyhlásil za nebezpečnú.

Hasiči budovu stabilizovali v spolupráci s Banskou záchrannou službou, statikom a lezeckou skupinou. Mestská polícia dorazila s tromi psami, ktorí postupne miesto prehľadali. Všetci traja miesto označili ako pozitívne, hasiči teda pracovali s predpokladom, že sa pod sutinami nachádza zavalený človek.

Hasiči tiež povolali dva špeciálne bagre na odsávanie sutiny. V samotnom centre pracovali z bezpečnostných dôvodov vždy len dvaja hasiči. Celú stavbu sledovali prístrojom, ktorý hlási každú odchýlku steny o jeden milimeter. Pri zásahu sa počas dňa vystriedalo asi 120 hasičov.

Záchranná služba najprv aktivovala takzvaný traumaplán určený pre mimoriadne situácie s väčším počtom ranených, na miesto poslala aj špeciálne vozidlo Atego a ďalšie dve posádky. O 12:40 traumaplán odvolali.

Budova, ktorá nie je pamiatkovo chránená, bola postavená na konci 19. storočia. Sídlila v nej základná škola. Po prestavbe, ktorú vykonáva Metrostav, sa má objekt zmeniť na technologické a dielenské zázemie pre študentov Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Podľa Metrostavu neboli porušené žiadne predpisy týkajúce sa bezpečnosti práce.

"Je potrebné preveriť rolu projektantov, úlohu najmä pamiatkárov Národného pamiatkového ústavu, ktorý nútil projektantov k nejakým možno aj neštandardným postupom," povedala popoludní primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Národný pamiatkový úrad taký výrok považuje za absurdný a akúkoľvek zodpovednosť odmieta. Úrad uviedol, že postupoval vždy štandardne a v súlade so zákonom o pamiatkovej starostlivosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy