Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muži chceli z koncentračného tábora netradičný suvenír. Skončili v rukách polície
Zdielať na

Muži chceli z koncentračného tábora netradičný suvenír. Skončili v rukách polície

OSVIENČIM / Dvaja maďarský turisti sa rozhodli, že si vezmú z bývalého koncentračného suvenír. V márnici vydlabali zo steny tehly, ktoré si chceli zobrať, no ich konanie si všimli ostatní návštevníci.

Pre dvoch mužov maďarskej národnosti vo veku 30 a 36 rokov si prišla do bývalého koncentračného tábora Osvienčim polícia. Muži si totiž z tamojšej márnice chceli zobrať na pamiatku tehly. Turistov polícia obvinila z krádeže kultúrneho a historicky dôležitého predmetu. Dostali trest podmienku na 1 rok a pokutu 1500 poľských zlotých čo je takmer 350 eur. O incidente informoval denník Daily Mail. 

"Povedali, že si chceli domov zobrať suvenír a neboli si vedomí čoho sa vlastne skutkom dopustia," vyjadril sa k situácii policajt Mateusz Drwal. Vedenie múzea následne uviedlo, že je prísne zakázané akokoľvek pohybovať s predmetmi, ktoré sú v tábore. majú totiž obrovský kultúrny aj historický význam.  Tento prípad ale nebol jediný, policajti za pokus o krádež v tábore Osvienčim už rozdali niekoľko pokút a podmienok. 

Pred dvoma rokmi pred súdom stáli dvaja 18- ročný mladíci z Veľkej Británie. Tí počas výletu mali v tábore odcudziť niekoľko predmetov. V roku 2014 bol z krádeže obvinený tiež 47- ročný nemecký učiteľ, ktorý sa snažil vyniesť z tábora osobné predmety bývalých väzňov. Objavili u neho desiatky predmetov ako nožnice, porcelánové črepy a vidličky.  V roku 2011 tu kradol aj pár z Izraelu. "Je to ako epidémia" povedali úrady.

Pozrite si archívnu reportáž o evakuovaní ilegálneho tábora:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy