Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj Merkel môže závidieť. Český prezident zarába osemnásobok priemernej mzdy
Zdielať na

Aj Merkel môže závidieť. Český prezident zarába osemnásobok priemernej mzdy

Archívna reportáž

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman sa môže pochváliť najvyšším platom v porovnaní s priemernou mzdou obyvateľstva. Spomedzi všetkých stredoeurópskych krajín je na tom najlepšie a dokonca prekonal aj niektorých západoeurópskych politikov.

Platy poslancov, ministrov a prezidentov vždy vyčnievali nad priemernými mzdami obyvateľstva danej krajiny. Avšak podľa najnovších zistení plat prezidenta Českej republiky, Miloša Zemana, dosahuje osemnásobok priemernej mzdy, čiže približne 10-tisíc eur mesačne. V porovnaní s priemerom iných krajín sa prezident českej republiky dostal v pomere k priemernému platu k jednému z najlepšie platených. Dokonca aj samotná nemecká kancelárka Angela Merkelová zarába "len" päťnásobok priemernej mzdy. "Uvedené dáta možno vysvetliť historickou tradíciou v bývalom Československu a v Českej republike," povedal pre idnes.cz hovorca Jiří Ovčáček. 

Medzi krajinami strednej Európy je na tom relatívne najhoršie poľský prezident Andrzej Duda, avšak u našich severných susedov dostáva hlava štátu aj príplatok za odpracované roky, čiže sa mu plat automaticky s každým rokom dvíha. 

Jednotliví prezidenti využívajú svoje platy na rôzne účely. Kým ten český prispieva tretinou svojho platu na zníženie štátneho dlhu, slovenský prezident svoj plat rozdeľuje rodinám v núdzi. 

Český prezident sa preslávil aj pálením trenírok. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy